2017. 06. 12.

“Biztos, hogy Jézus Isten fia!” – Bono

Bono, a valaha volt egyik legsikeresebb rock ‘n roll zenekar, a U2 frontembere, az RTE ír hírtelevíziónak adott 2013-as interjújában válaszolt egy kérdésre keresztény hitével kapcsolatban.

“Szerintem egy keresztény számára az alapkérdés ez: Ki volt Krisztus? És nem hiszem, hogy beéred annyival: nagy gondolkodó vagy “nagyszerű filozófus. Mert valójában ő (Jézus) maga állította magáról, hogy ő a Messiás. Ezért feszítették keresztre. Mert azt állította magáról, hogy ő Isten fia. Ezért vagy valóban ő volt, vagy nem volt több mint….”

“Mint?”

“Bolond!”
Majd később pontosítja: “Felejtsétek el a rock ‘n roll messiás komplexusokat. Az egy Charlie Manson-féle delírium.”

Az interjú későbbi pontján a riporter rákérdez: “Ebből tehát az következik, hogy hiszel abban, hogy (Jézus) isteni jellegű volt?” Bono a kérdésre határozott igennel válaszol.
Az énekes a C.S.Lewis-ről elnevezett Lewis-trilemmára hivatkozik, melyet az író a hitvédelmi témájú írásaiban népszerűsített. Eszerint az érv szerint, ha valaki az írások Jézusról szóló beszámolóit pontosnak fogadja el, ésszerűen nem tekintheti őt egyszerűen egy jó tanárnak, aki nem volt isteni jellegű, hiszen radikális kijelentéseket tett magáról (pl. “Én vagyok az út, az igazság, és az élet, senki nem mehet az Atyához, csak énáltalam. Jn 14:6).

hirdetés

Bár Bono csak két alternatívát kínál – hogy Jézus vagy Isten volt, vagy “bolond” – Lewis számára három lehetőség van: hazug, holdkóros, vagy az Úr.

A következtetés az, ha Jézus nem volt Isten, akkor nem volt “jó tanár” sem, vagy olyasvalaki, akit érdemes követni.

Bono mindig nagyon nyíltan beszélt keresztény hitéről – ez emberszeretetének elsődleges motivációja, mely elhivatottá teszi a HIV/AIDS és a globális szegénység elleni küzdelem iránt.

Az interjút az alábbi videóban lehet angolul megtekinteni.

 

Fordította: Gyarmati Szilvia

Forrás: churchpop.com

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás