2017. 06. 07.

Kinevezték Svédország történetének első bíborosát

Andersd Arboelius személyében Svédország első bíborosát nevezte ki Ferenc pápa: a skandináv ország lakosságának mindössze csak pár százaléka vallja magát katolikusnak.

A bíborosnak kinevezett Anders Arborelius, Svédország egyetlen katolikus püspöke Stockholmban, egyben az első (őshonos) svéd e poszton, melyet az 1500-as évek reformációja óta tölthetett be. Több mint 400 év után még Szent II. János Pál pápa vezetése alatt az ország egyedüli egyházmegyéjét irányítja 1998-tól. Most Ferenc pápa a bíborosok testületének ünnepélyes és hivatalos jelölésén nevezte ki Svédország történetében az első bíborost június 28-án, Mali, Spanyolország, Laos és El Salvador mellett.

hirdetés

„Ez tényleg egy történelmi pillanat, és úgy gondolom, hogy jellemzi Ferenc pápát, aki a világ különböző, távoli helyeire is tekintettel van – ahogy első alkalommal jelöli ki Laost és Malit is –, így szeretné buzdítani ezeket a szétszóródott kisebbségeket szerte a világon, megmutatva, hogy mennyire fontosak Isten és az Egyház szemében ők még akkor is, ha jelentéktelennek tűnnek” – mondta a választott bíboros a Vatikáni Rádiónak.

A pápa úgy látja, hogy ez a bíborosi kinevezés hozzájárulhat „a nagyon fontos misszió” útjához Európa egyik legszekularizáltabb országában. A kutatásokban, kevesebb, mint minden harmadik svéd vallja magát vallásosnak, és még kevesebben vesznek részt rendszeresen az egyházi szolgálatban.

Forrás: Catholic Herald

Fordította: Soós Detti

Fotó: Piaxabay, NWTSE

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás