2017. 06. 05.

10 csodálatos gondolat Jókai Annától

Hétfőn életének 85. évében elhunyt Jókai Anna magyar író – és költőnő: a Nemzet Művésze, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas szerző, akinek művein generációk nőttek fel.  A mélyen vallásos szerző tíz szívhez szóló gondolatát osztjuk meg Veletek.

1, Miért éppen azt szeretjük, akit szeretünk, miért pont onnan kapjuk a pofonokat, ahonnan nem vártuk?

2.  Az ember egyik legfontosabb képessége s egyben, sajnos, a legritkább is: várni tudni. Türelemmel várni egy levélre, egy találkozásra, egy jó kapcsolatra, az enyhülést hozó holnapra. A telt szív nyitott kapujában bizalommal várakozni. Egészen addig várni, amíg reményünk kitart. Az ún. “birkatürelem” azonban már nem erény – hanem önleépítés. A mérték – ez a kulcsa mindennek.

3. Nagy különbség van a részvétlen némaság és az együtt érző meghallgatás között. A modern ember egyik legnagyobb keserve, hogy nincs hol, nincs kinek a batyuját kiteregetni. Ezért olyan keresettek a pszichiáterek, akik türelmes, fizetett szak-meghallgatók, s olykor nem is tesznek mást, csak hagyják, hogy a páciens alaposan kibeszélje magát, s már ezzel is gyógyítanak. Holott egymás orvosai lehetnénk – egy kis szeretettel, empátiával, valódi és nem színlelt érdeklődéssel embertársunk személye iránt. Megérinteni a remegő kezet, elmélyedni a repdeső tekintetben, azt sugallni: “Most te, egyedül te vagy a fontos”, s lenyugtatni a zaklatott lelket, azáltal, hogy osztozunk vele.

hirdetés

 

4.  A gyűlölet gyűlölete az egyetlen gyűlölet, amely az ellentétét, a szeretetet szülheti meg.

5. Vannak esetek, amikor hallgatni valóban arany, de bizony vannak esetek, amikor viszont hallgatni bűn.

6. Most tudom csak, amikor teli van, milyen üres volt a lelkem.

7.  Nincs az embernek olyan nyomorúságos lelki vagy fizikai állapota, amikor ne találna valakit, aki nála még sokkal nehezebb helyzetben van. És óriási erőt ad, ha akkor még tudsz is valakinek segíteni.

8. Abban a világban, ahol most élünk, ahol egyre nehezebb a megélhetés, és ahol annyiféle hatás ér, ott nagyon meg kell dolgozni azért, hogy el tudjuk érni a másik embernek a lelkét.

9. Van a logika fölött más is. A szeretet.

10. Szeretnék néha visszajönni még. Ezer év múlva. Százezer év múlva. Mindegy. Csak nem megszűnni.

(Az idézeteket a Citatum oldaláról válogattuk)

(Fotók: 24.hu, Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány, Origo)

Borítókép: Budapest, 2013. május 30. Jókai Anna Kossuth- és Prima Primissima-díjas magyar író, költõ, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja budapesti otthonában 2013. május 30-án. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Dr.Leitner Tünde 2017. 06. 06. 05:16

    „A valóságtól, a környezettől egy valamit várok, és ebben nagyon gyönge vagyok – én egy szeretetéhes ember vagyok. Nem jutottam el odáig, ami, olyan szép volna, mint az imádság, amit este elmondok: add Uram, hogy ne azt akarjam, hogy engem szeressenek, hanem, hogy én tudjak szeretni. Elmondom, és minden reggel arra ébredek, hogy azért nagyon szeretném, hogyha engem is szeretnének.” Jókai Anna, Bp.2010.aug.21.