2017. 05. 26.

Újabb brutális merénylet a kopt keresztények ellen Egyiptomban

Harmincöt halottja és sok sérültje van annak a mészárlásnak, amelyet maszkos fegyveresek követtek el egy kopt keresztény zarándokokat szállító autóbusz ellen. 

Az áldozatok között sok a gyermek és az idős, akik éppen a Minja kormányzóságban található Szent Sámuel Kopt Ortodox monostorba tartottak.

hirdetés

A szemtanúk beszámolója szerint a fegyveresek néhány kilométerre a monostortól megállították a keresztény zarándokokat szállító buszt és két másik járművet, majd minden irányból tüzet nyitottak rájuk.

Bár a muszlim világban most kezdődik a Ramadán havi böjt, egyelőre nem tudni, hogy valamelyik terrorista csoport szimbolikusnak szánta-e az időzítést. A merényletet egyelőre semmilyen szervezet nem vállalta magára, ugyanakkor az Iszlám Állam egy hónappal ezelőtt már fenyegetőzött a keresztény közösségek és nyugati nagykövetségek elleni támadásokkal Ferenc pápa két napos látogatása után.

Az Egyiptomban közel kétezer éve élő kopt keresztények az ország kilencvenkét milliós lakosságának a 10%-át teszik ki és bár változó intenzitással, de folyamatos üldözésnek vannak kitéve. Legutóbb virágvasárnapkor robbantottak az Iszlám Államhoz kötődő terroristák a koptok alexandriai és tantai templomainál. A merényletek akkor legalább negyven halálos áldozattal jártak.

(Forrás: Reuters , Kép: CNN)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás