2017. 05. 26.

“Legyetek jók ha tudtok” – ma ünnepeljük egyik legnépszerűbb szentünket!

Május hónap dúskál a népszerűbbnél népszerűbb szentek ünnepében. Ma, május 26-án egy igen kedvelt olasz szentre, Néri Szent Fülöpre emlékezünk. Sokaknak nem mond semmit a név, de ha azt hallja, hogy Fülöp atya vagy az ismert dal szövegét: Legyetek jók, ha tudtok, már többen emlékeznek az olasz filmből ránk mosolygó egyszerű papra.

Az 1500-as években járunk. Szegénység és a nagy társadalmi különbségek jellemezte korban voltak jelen olyan áldozatkész emberek, mint Fülöp atya. Rómában a zarándokoknak nyitott menhelyet, majd létrehozta az Oratóriumot, mely kulturális és lelkiségi központja lett a városnak. Kortársai közül megfordult nála Loyolai Szent Ignác, Borromeo Szent Károly, Szent Teréz, akik más – más karizmát képviselve lettek a korszak meghatározó szentjei.

Fülöp atya életének egyik legmeghatározóbb küldetése a fiatalokkal való foglalkozás volt. Összegyűjtötte az utcán tengődő ifjakat és felkarolta őket. Sokan bolondnak tartották, mert utcagyerekekkel vette körül magát, ő mégis a tisztaságot látta bennük. Még akkor sem veszítette kedvét, ha valamelyik növendéke rossz útra tért és szembe fordult korábbi mestere tanításával. Alázatosan és engedelmesen szolgált tovább.

hirdetés

500 év távlatából, mai szülők, nevelők hasonló nehézségekkel küzdenek, mint küzdött Fülöp atya. Az utcán tengődő fiatalok ma is keresik az építő közösséget. Ma is szükséges lenne kilépni közéjük a világba. Megjelenni a szórakozóhelyeken, a virtuális térben a segítségükre lenni, a fájdalmaikat meghallgatni és utat mutatni számukra.
Ezzel ellentétben egyre inkább bezárkózunk. Mi pedagógusok sokszor nem akarunk a 45 perces tanórán túl is látni. Nem merünk betekinteni a tanítványaink életébe, nem merünk szembenézni azokkal a mindennapi problémákkal, melyekkel a gyermekek küzdenek. Az elhanyagolás, a fájdalmas szülői háttér, a devianciák a családban, a perifériára kerülés, a függőségek, a mindennapos anyagi problémák és még sorolhatnánk azokat a kereszteket, melyeket gyerekek tízezrei élnek át napról napra.

Ezért szükség van Néri Szent Fülöp lelkületére és lelkesedésére, hasonlóan Don Boscohoz vagy Böjte Csaba atyához. Minden korban megjelennek azok a személyek, akik az ifjúság boldogulásának előmozdítására szentelik életüket. Mert tudják, hogy akik a fiatalokba fektetik energiájukat, azok a jövőt építik.
Legyünk bátrak és mentsünk életeket, építsünk jövőt!

Bese Gergő atya

(fotó: filmtekercs.hu)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás