2017. 05. 24.

„Harcolni a barbárság ellen” – 70 ország képviselője tanácskozott a vallási erőszakról

Mintegy 70 ország, köztük Magyarország, és több nemzetközi szervezet részvételével vette kezdetét az Etnikai és Vallási Erőszak a Közel-Keleten című nemzetközi konferencia Madridban szerdán.

A béke minden nép joga

A tanácskozást megnyitó beszédében Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter hangsúlyozta: az iszlám a béke és a szeretet vallása, amit viszont az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet képvisel, az torzítás, nem tartozik egy valláshoz és kultúrához sem, célja, hogy megossza a világot. Meggyőződését fejezte ki, hogy ezt a bűnözői kisebbséget legyőzi a többség, de hozzátette, hogy ehhez az egész világ támogatására szükség van. Alfonso Dastis spanyol külügyminiszter szerint a térségben kialakult drámai helyzet veszélybe sodorja az etnikai és vallási gazdagságot és sokszínűséget a Közel-Keleten. „Harcolni a szélsőséges barbárság ellen morális kötelesség és politikai felelősség” – jelentette ki, kiemelve, hogy ezért ez a spanyol külpolitikai egyik prioritása.

hirdetés

A madridi konferencia célja, hogy a jelenlévők „felemeljék szavukat” a dzsihadista Iszlám Állam (IÁ) és más terrorszervezetek ellen, valamint felhívják a figyelmet az etnikai és vallási üldözés problémájára, amely tovább fokozódott az elmúlt években a szíriai és iraki konfliktusok miatt a Közel-Keleten. Spanyol diplomáciai források emlékeztettek, hogy a térségben mintegy 2,5 millióan kényszerültek elhagyni lakóhelyüket etnikai vagy vallási üldöztetés miatt. A madridi tanácskozáson áttekintik az eddigi intézkedések megvalósulását és eredményeit, valamint várhatóan javaslatot tesznek az akcióterv folytatására.

A részt vevő országok között van Irak, Jordánia, Örményország, Bahrein, Luxemburg, Algéria, Egyiptom, Görögország, Kazahsztán, Törökország és Horvátország is. Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli. Meghívottként van jelen az iraki jazidi kisebbség jogaiért küzdő Nadia Murád, akit 21 éves korában, 2014-ben elraboltak és rabszolgasorba kényszerítettek az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei Irakban. A szexrabszolgaság áldozatául esett nők jogaiért kiálló Nadia Murádnak három hónap után sikerült megszöknie, később az ENSZ jószolgálati nagykövete lett, idén pedig a Nobel-békedíjra is jelölték.

(Forrás: MTI. fotó: Christian in Pakistan)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás