2017. 05. 20.

10+1 tipp a Biblia helyes olvasásához

Jó néha olyan könyveket olvasni, amiket sok évszázaddal előttünk élt keresztény írók írtak. Sokszor hátborzongató, hogy mennyire ugyanazok a kérdések foglalkoztatták őket is, mint minket, a hittel, a keresztény élettel és Istennel kapcsolatban. Ezekben a könyvekben szereplő útmutatások nem csak néhány száz évvel ezelőtt állták meg a helyüket, hanem ma is ugyanúgy tanulhatunk belőlük.

Kempis Tamás a 14. században élt Ágoston-rendi szerzetes volt, és leghíresebb művében, a Krisztus követésében a keresztény élet szinte minden területéről ír röviden, tömören, érthetően. Ebből hoztam most egy rövid részt, amely a Biblia helyes olvasásáról szól.

hirdetés

1. Igazságot kell keresni a Szentírásban, nem ékesszólást.

2. Az egész Szentírást olyan lélekkel kell olvasni, amilyennel készült.

3. Inkább hasznot kell a Szentírásban keresni, mint művészies beszédet.

4. Éppoly örömmel kell olvasnunk az ájtatos és szent könyveket, mint a tudományosokat és mély értelműket.

5. Ne ütközzél meg az író személyén, se arra ne nézz, mély vagy csekély tudománya volt-e; hanem a tiszta igazság szeretete indítson az olvasásra.

6. Ne kérdezd, ki mondotta ezt, hanem arra figyelj, mit mondott.

7. Az emberek elmúlnak, ,,de az Úr igazsága örökké megmarad”. (Zsoltárok 116,2)

8. Személyválogatás nélkül sokféleképpen szól nekünk az Isten.

9. Kíváncsiságunk gyakran megakaszt a Szentírás olvasásában, midőn ott akarunk mindent tudni s megérteni, ahol egyszerűen tovább kellene mennünk.

10. Ha hasznot akarsz húzni, alázatosan, egyszerűen és őszinte szívvel olvass, és soha tudós névre ne vágyódjál.

+1. Örömest kérdezz és csöndesen figyelj a szent emberek mondásaira: az öregek példabeszédeit ne vedd félkedvvel, mert ok nélkül nem szólanak.

(Forrás: Kempis Tamás – Krisztus követése)

 

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Pontokba szedve Segítő tippek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Endre 2017. 12. 05. 21:00

    Tetszenek ezek a tanácsok. Kedvet kap az ember tőle a bibliaolvasáshoz 🙂 Még annyit tennék hozzá, hogy teljes egészében olvassuk a Bibliát, ne csak válogassunk benne. Ebben sokat segít, ha bibliolvasó kalauzt is használunk, ami segít abban, hogy kitartsunk a nehezebb részeknél is. Én ezt javasolom: http://www.online-biblia.ro/bibliaolvaso-kalauz de van több is, ami végigvezet az egész Biblián.