2017. 05. 17.

“Hazataláltam” – Lackfi János a hitéről

Lackfi János napjaink egyik legnépszerűbb költője, nem mellesleg hat gyermek büszke édesapja. A József Attila-díjas művész felnőttként talált rá a hitre, amelyről régebben nyilatkozott a Mindennapi oldalának. Érdemes feleleveníteni gondolatait! 

Katolikusnak kereszteltek, és mivel szintén katolikus feleségem vezetgetett a hit felé, nem volt ebből különösebb gondom. Hazataláltam. Úgy érzem, fontos, hogy éppen a családom mindkét ágán nemzedékek óta vallott hit áramába kapcsolódtam be. Eshetett volna persze másképpen, találkozhattam volna egy református vagy ortodox lánnyal. Mindemellett hitelvi síkon is nagyon sok olyan kincset találtam a katolicizmusban (oltáriszentség, gyónás, szentségi házasság), amelyek más felekezeteknél másképp vagy egyáltalán nem jelennek meg. Márpedig nekem ezek a mankók létfontosságúak: ilyen egy nyomorék lélek vagyok.

Megváltoztatta hited az írásaidat?

Ha az ember gondolkodása változik, az nyilván gondolatait tartalmazó írásain is nyomot hagy. Engem rengeteg személyes és intellektuális impulzus ért a hitem felől, Szent Ágoston, az egyházatyák, lelki írók irányából. Eleinte harcos nagy buzgalommal igyekeztem saját magam előtt is megindokolni hitemet, egyebek közt plébániai lapokban megjelent cikkekkel. Inkább talán tőlem kellett volna megvédeni a hitet, de a Jóisten igazán türelmes! Ezek is szükséges állomások voltak persze…

hirdetés

Van különbség egy hívő és egy nem hívő alkotó munkája között?

[…] Proust francia író példaképnek állította elénk a katedrálisok szobrászmestereit, mert azok három-négy emelet magasban is precízen megmunkálták a figurák hátát, fürtös haját, pedig ezeket legfeljebb a galambok és maga az Úr láthatta. Egy tisztességgel megmunkált alkotás igenis közelebb vihet Istenhez, bár persze a hit sokkal inkább kegyelem és szívbéli nyitottság dolga, szüntelenül munkálkodni kell rajta. Önmagában egy mázsa jó könyv sem téríthet meg senkit, minden a személyes és eleven Isten-kapcsolat meglétén vagy hiányán múlik.

Az interjú 2010-ben készült, teljes terjedelemben a linkre kattintva olvasható el.

(Fotó: imami.hu)

 

Lackfi Jánossal most találkozhatsz 2018. szeptember 25-én a 777 OFFLINE rendezvényen. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Időpont: 2018. szeptember 25., kedd, 19:00 (kapunyitás 18:30).

A rendezvény helyszíne: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium díszterme (1114, Budapest, Villányi út 27., a Móricz Zsigmond körtértől néhány percre).

További részletek és érdekességek az esemény Facebook-oldalán olvashatók. 

Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás