2017. 05. 14.

5+1 ok, hogy miért érdemes áhítatos naplót vezetni

Bevett szokás a naplóírás, de akkor vajon miért ne jegyzetelhetnénk az Istennel kapcsolatos gondolatainkat? Kristály Emese 5+1 okot sorol fel arra, hogy miért érdemes papírra vetni lelki elmélkedéseinket!

Az én fejemben bizony sokszor hatalmas káosz van. Így hát a színes tollak és a velük megírt különböző listák, naplók, feljegyzések már régóta a legjobb barátaim. Aztán egy nap arra gondoltam, hogy miért ne kezdenék naplót vezetni az áhítataimról is? Fogtam egy füzetet és nekiálltam beleírni mindent, aminek köze van az Istennel való kapcsolatomhoz. Egy-egy mondatot, ami az aznapi Igeszakaszból vagy annak magyarázatából megérintett és azt, hogy miért. Mindazt, ami napközben foglalkoztatott, azokat a dolgokat, amikkel Isten aznap megáldott, tényleg bármit. Nekem nagyon bevált, úgyhogy íme 5+1 indok, hogy szerintem miért érdemes belekezdeni:

1. A szó elszáll, az írás megmarad

Mindannyian ismerjük a hétköznapok reggeli rohanását, amelyben előfordul, hogy gépiesen, rutinként megtartjuk ugyan a reggeli áhítatunkat, mégsem igazán marad meg bennünk az aznapi üzenet. Azonban ha időt szánsz arra, hogy legalább egy mondatot kiemelj és leírj, akkor azon túl, hogy így már biztosan figyelmesebben fogsz olvasni, ez az egy gondolat valószínűleg megmarad a fejedben egész napra. És ha mégis elfelejtenéd, este könnyen utána tudsz nézni még egyszer.

hirdetés

2. Állhatatosságra nevel

Ha éppen lelkileg szárazabb időszakon mész keresztül, akkor valószínűleg nehezedre esik írni is. Mégis, ha motivációnak használod, hogy ne hiányozzon egyetlen nap sem az a bejegyzés, és kitartóan írod őket, annak meglesz a gyümölcse.

3. Ima emlékeztető

Fel tudod írni az ima kéréseidet és hálaadásaidat, így biztosan nem felejtesz el imádkozni ezekért. Ráadásul csodás nyomon követni azt, amikor az első listáról egy téma átkerül a másodikra, ezzel még egy okot adva a hálaadásra!

4. Segít, hogy meglásd a folyamatokat

Ha kissé részletesebben írsz az Istennel való kapcsolatodról, akkor a régebbi bejegyzések olvasgatása ráébreszthet olyan dolgokra, amelyek másképp esetleg nem tudatosultak volna benned. Például, hogy mire tanított Isten az elmúlt időszakban, miben fejlődtél. Vagy ha van egy rossz szokásod, amelyet bűnként élsz meg, így láthatod, hogy hol tartasz annak legyőzésében.

5. Segít, hogy meglásd Isten vezetését

Ha visszaolvasva a bejegyzéseid van egy gondolat, téma, amely többször előbukkan, akkor nagy valószínűséggel azzal Isten üzenni akar valamit. Így tudsz erre koncentrálva azért imádkozni, hogy Ő megmutassa, mi a célja ezzel.

 +1. Megtanít meglátni az áldásokat

Ha örömöd leled a napló írásában és már valóban nem állsz meg a napi egy-két gondolatnál, akkor egy teljesen új világ tárul ki előtted. Sokkal fogékonyabb leszel arra, hogy meglásd Isten jelenlétét az életedben, akár egészen pici dolgokban is, mint például, hogy valaki rád mosolygott, amikor rossz napod volt. Sokszor észre sem vesszük, hogy a mi mennyei Atyánk mennyire bőségesen árasztja ránk az áldásait, de ha tudatosan kutatunk utánuk a mindennapjainkban, rengeteget észre fogunk venni belőlük!

Kristály Emese

(Fotó: PC World, Napi remény)

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás