2017. 04. 30.

Megható – az ISIS által kifosztott templomban imádkoznak a visszatért hívők

A This is Christian Iraq ) elnevezésű Facebook oldalon közzétett videón szír katolikusok imádkoznak Karakos város Szeplőtelen fogantatásról nevezett székesegyházában. A város 2016 novemberében szabadult fel az Iszlám Állam terrorszervezet (ISIS) megszállása alól.

Hossana in the Heighest in Iraq

The sound of "Hossana in the heighest" shall overcome the sound of war, devastation and destruction.The Great Tahira Church, ܒܔܕܝܕܐ Baghdeda / QaraqoshBy: ‎قرار مستقل ومستقبل واعد‎

hirdetés

Közzétette: This is Christian Iraq – 2017. április 2.

A megszállás során a székesegyház a muzulmán terroristák kiképzőközpontjaként üzemelt.

„Szent vagy, szent vagy, szent vagy, mindenség Ura, Istene. Dicsőséged betölti a mennyet és a földet. Hozsanna a magasságban. Áldott, aki jön az Úr nevében. Hozsanna a magasságban” – éneklik a keresztények a szentmisén.

Luis Montes misszionárius atya több mint öt éve szolgál Irakban. „Amikor  Karakosba látogat egy pap vagy egy püspök, misézik. (…) Amikor ellátogattam oda, a katonák bátorították az érseket: ’jöjjön csak, jöjjön’. Úgyhogy az érseknek most már van ott egy háza, amit úgy, ahogy rendbeszedett, hogy a héten néhány napot ott tölthessen.” Hozzátette, hogy a szentmise „a keresztények számára egyértelműen szabadulásuk reményének fontos jele”, és kiemelte, hogy „sokan közülük türelmetlenül várják, hogy kialakuljon a rend a falvaikban, és vissza tudjanak térni”. Jelenleg nehézkes a visszatérés a környező falvakba, „mert nincs villany, nincs víz, és továbbra is veszélyesek valamennyire ezek a helyek, ugyanis az Iszlám Állam továbbra is jelen van Ninive térségében, konkrétan Moszulban.”

Karakost és Ninive térségét 2014-ben foglalta el az Iszlám Állam. A 2016-ban megkezdett támadások hatására az iraki kurd erők és az iraki hadsereg kiűzte a muszlim terroristákat a térségből, de még küzdenek azért, hogy teljesen felszabadítsák a térség legnagyobb városát, Moszult.

A Szükséget Szenvedő Egyház Pápai Segélyszervezete (ACN) szerint idén március közepén a szír katolikus egyház, a szír ortodox egyház és a káld egyház aláírt egy egyezményt, mely alapján a térségben az Iszlám Állam által lerombolt keresztény otthonokat újra fogják építeni. A felújítási munkálatok több mint tizenkétezer otthont érintenek. A felújítás összege meghaladja a 213 millió dollárt.

Forrás: Aciprensa

Fotók: (newsinfo.inquirer.net

 

 

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás