2017. 04. 29.

Sziénai Szent Katalin – Csöndes szolgálattevőből egyházdoktor

Sziénai Szent Katalin a pestis kitörésekor született Sziénában, Olaszországban, 1347. március 25-én. Ő volt édesanyja huszonötödik gyermeke, bár sok testvére még egészen fiatalon elhunyt, köztük ikertestvére is. Édesanyja egyébként 40 éves volt, mikor Katalint világra hozta, édesapja pedig ruhaszárítóként dolgozott.

16 éves volt, mikor nővére is meghalt, kinek férje így özvegyen maradt. Katalin szülei felajánlották neki, hogy vegye el őt feleségül, a lány azonban ellenállt. Elkezdett böjtölni, haját pedig levágatta, hogy leplezze nőiességét. Szülei továbbra is erősködtek a házasság miatt, de nem tudták meggyőzni. Katalin böjt és a család iránti elkötelezettsége meggyőzte őket, hogy elálljanak szándékuktól és hagyják őt élni úgy, ahogy ő szeretne. Katalin egyszer mondta, hogy számára édesapja Jézus Krisztus megtestesítője, édesanyja a Szűzanyáé, a testvérei pedig az apostoloké, mely segítette őt alázatos szolgálatukban.

Vallásos természete ellenére nem vonult kolostorba, hanem harmadrendű dominikánus lett, mely lehetővé tette számára, hogy otthon élve segítse a vallásos közösséget. Dominikánus testvérei tanították meg őt olvasni, életét pedig csöndesen élte otthonában, elszigetelve. Szokásává vált, hogy elajándékozott dolgokat otthonról, sőt folyamatosan etette és öltöztette a rászorulókat a családi készletből. Soha nem kért ezekhez engedélyt, a kritikát pedig csöndben viselte.

Mikor 21 éves volt, valami megváltozott benne. Látomásában egy misztikus házasságot kötött Jézus Krisztussal, valamint egy misztikus gyűrűt is kapott.

Sokszor említette a tárgyat leveleiben, illetve sokszor állította róla, hogy az láthatatlan. Az ilyen misztikus dolgok általában megváltoztatják az embert, ez alól Katalin sem maradt kivétel. Egy látomásában azt az üzenetet kapta, hogy térjen vissza a világi életbe, és szolgálja a betegeteket, szegényeket. Gyakran látogatott ezután kórházakat és otthonokat, és ápolta a szenvedőket. Tevékenysége más embereket is megérintett, akik segítették a szolgálatban.

Áldozatos munkája más helyekre is elvitte a világban, ahol az Egyház reformjára, bűnbánatra és Isten szeretetére buzdította az embereket. A politikai életbe is bevonódott, és kulcsszerepet játszott abban, hogy a városállamok hűségesek maradtak a pápához. Egy keresztes hadjárat elindításában is szerepe volt. Egy alkalommal meglátogatott egy halálra ítélt politikai foglyot, kinek azt mondják, megmentette a lelkét és látta azt felmenni a mennybe.

Úgy tartják, Jézus stigmáit is megkapta, melyek azonban másnak láthatatlanok voltak, csak úgy mint a gyűrűje.

1375-től leveleket küldött többek közt a békéért, és fontos szerepet játszott abban, hogy meggyőzze a pápát a Rómába való visszatérésre Avignonból. Szintén segítette a pápaság hellyreállítását Rómában, és az olasz városállamok közti béke létrejöttét.1377-ben Sziénán kívül kolostort alapított nőknek. Életében több mint 400 levelet írt, melyek párbeszédeket, imákat tartalmaznak. Ezek a művek annyira meghatározóak, hogy Katalint később az Egyház doktorává nyilvánították. Ő az egyik legismertebb és legnépszerűbbnek mondható szent.

1380-ban megbetegedett, valószínűleg az extrém böjtöléstől. Gyóntatója és lelkivezetője – Capuai Rajmund – utasította, hogy egyen, de nagyon nehezére esett. Hamarosan teljesen képtelen volt enni és inni, végül heteken belül már járni sem tudott. 1380. április 29-én halt meg, egy héttel azután, hogy agyvérzést kapott.

Szent Katalint április 29-én ünnepeljük. Ő hozzá imádkozhatunk, ha el akarjuk kerülni a tűzvészt, a szexuális kísértést, a betegséget, továbbá ő az Egyesült Államok, Olaszország, az ápolónők és a hitükért nevetségessé tett emberek védőszentje.

(forrás: catholic.org; kép: szentjeink-boldogjaink.blogspot.hu)

Fordította: Hegedüs Bertalan

Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Dominicana 2017. 04. 29. 22:49

    Nem harmadrendű, hanem harmadrendi domonkos volt. Annak pedig elsőrendű 😉