2017. 03. 31.

A szerelem nem egyenlő a rajongással

A Relevant Magazine cikke rávilágít, hogy a szerelem nem lehet egyenlő a rajongással. Rendben, de mi köze ehhez a hitedhez? A cikkből ez is kiderül! 

Az ok, amiért ez a különbség megmentheti a kapcsolatodat

A párkapcsolatok munkaigényesek, és bizony nem mindig olyanok, mint amilyennek kívülről tűnnek. Ne érts félre, valóban csodálatos dolog ez. Tele növekedéssel, rejtéllyel, tele szerelemmel, pezsgéssel és izgalommal… A végkifejlet pedig attól függően, hogyan és milyen mélységig voltál benne, lehet nagyon gyümölcsöző, de sajnos életed egyik legszívszaggatóbb tapasztalata is. Könnyű szerelembe esni, bárki képes rá.

Ezért is esünk: nem kell semmit sem tennünk, hogy megtörténjen.

Szerelemben maradni viszont fáradságba kerül és csak akkor kivitelezhető, amikor két ember beleadja teljes szívét a kapcsolatba. Küzdeni érte magában foglalja a türelmet, az önzetlenséget, azt, hogy nem veszel mindent egymagadra, és megőrzöd a szeretetet, bármilyen eszeveszett akadály is áll az utadba – megbocsátás, ölelés, megértés szükségeltetik hozzá. A párkapcsolatok nem a gyengéknek valók, és soha nem is azoknak találták ki, akik épp unatkoznak, vagy mindössze egy kis szórakozást keresnek.

Igazi szerelem kontra rajongás

A szerelem izgalmas dolog, az ember pedig vágyik a szeretettségre: hogy azt érezze, valakinek szüksége van rá és elfogadja őt. Ez a szeretetvágy természet szerint megvan mindegyikünkben, ám ez nem jelenti azt, hogy feltétlen készen is állunk rá mind. Vannak nehézségek és kihívások, amikkel szemben állunk. Az igazi szerelem az, amiben mindenen átküzdöd magad akár tulajdon érzelmeid ellenére is. Amikor azt választod, hogy szereted azt a bizonyos illetőt még akkor is, amikor épp nem „bírod” őt aznap.

A rajongás teljesen ellentétes ezzel.  Ez az a mechanizmus, amikor teljes mértékben az aktuális érzelmeidre alapozol mindent és hagyod magad sodródni azok által, anélkül, hogy teljesen végiggondolnád a dolgokat. A rajongás egy nagyon intenzív, de rövidéltű szenvedély vagy csodálat a célszemély iránt, ami koránt sem biztos, hogy önmagában megállja a helyét a nehéz időkben is.

A párkapcsolatot megelőző fázisban kiegyensúlyozottnak kell lenned egymagadban. Muszáj megtanulnod függetlennek és elégedettnek lenni, egészséges önbizalmat szerezned (és nem önteltséget). Fel kell fedezned magad egyénként, a saját elfoglaltságaidban és céljaidban haladnod előre, társ nélkül.

Bizonytalanság kontra öntudatosság

Teljesen más szintre kerülsz, amikor egy párrá válsz valakivel. Ha nem vagy elég biztos önmagadban, könnyen elveszhetsz egy kapcsolat forgatagában. Egy egészségtelen viszonyban az egyik fél boldogsága egészében a másik személytől függhet. Ezzel ellentétben, egy egészséges kapcsolat abból ered, hogy keresztény  identitásoddal tisztában vagy, hogy dolgozol a kapcsolatod szilárdságáért, fejlődést tudsz felmutatni. Azt két erős ember alkotja, akik tisztában vannak saját céljaikkal és azt választják, hogy együtt haladnak azok felé.

Egy stabil kapcsolat sebezhetőséget és kitartást rejt. A másik elfogadását olyannak, amilyen, anélkül, hogy változtatni próbálnál azon, amilyennek ő teremtetett. Igazán el kell fogadni a kapcsolatot milyenségében, és tudatában lenni annak, hogy a fejlődés az állhatatosság következménye.  Kihívás elé kell állítson, megmetsszen és jobb emberré formáljon. Igen, meg kell dolgoztasson, meg kell eddzen, de mindez szeretetben kell megvalósuljon. Nem szabad összetörnie és az önbizalmát zsugorítania a benne lévőknek. Magabiztosan kell megmaradnod saját véleményedben, ám figyelmesnek kell lenned és tisztelettudónak a párodéval szemben.

Kapcsolat kontra szingli lét

Sokak elgondolásaiban a kapcsolatokat egyszerű fenntartani, és egyedül lenni egyenlő egyfajta betegséggel. Manapság rendkívül divatos dolog megtalálni az „embered”. Én hiszek benne, hogy a párkapcsolat jön magától, amikor készen állsz rá. Mire is? Egy teljesen új változásra, kibontakozásra. Ugyanis valóban sokat adhat a párkapcsolat, különösen, amikor együtt birkóztok meg az elétek gördülő gondokkal. Ez talán az egyik legnagyszerűbb élmény, de csakis akkor teszel szert rá, ha megfelelő az időzítés egy effajta elköteleződésre. Olyan állapotban kell legyél, hogy el tudd hagyni az énközpontú életstílusodat valaki másért.  Állnod kell a terhelést és a különböző helyzetek nyújtotta bizonytalanságokat, a saját gyengeségeiddel pedig (amik idővel minden valószínűség szerint folyamatosan módosulnak) meg kell ismerkedned.

A szingli lét arra nyújt lehetőséget, hogy egy más módon formálódhass. A teljes lényedet átadhatod Istennek és a szíved mély vágyai felé irányíthatod figyelmed, hátráltatás nélkül. Ez egy másik életszakasz, ami arra szolgál, hogy nagyobb szabadságod legyen az életed minden területén, melyben teljes valóddal indulhatsz önmagad felfedezésére.

Legyél elégedett az aktuális helyzeteddel, egyedülállóként vagy épp párkapcsolatban. Okkal vagy ott, ahol vagy és mindenképp profitálsz belőle. Szóval adj bele mindent! Ha pedig nem működik, hasznosítsd azt is. Néhányan egyszerűen máshogy fognak tekinteni rá, de az én tanácsom az, hogy élvezd a folyamatot. Nem véletlenül barangolsz most az ösvény ezen szakaszán – és elárulhatom neked: gyönyörű utazás ez.

(Fotó: stylemagazin)

Ezt a cikket Nagy-Menyhárt Kamilla önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Életmód
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás