2017. 03. 27.

Áder János a Fekete Madonnánál járt

Március 24-én tartották Piotrków Trybunalskiban, Lengyelországban Áder János és Adnrzej Duda köztársasági elnökök részvételével az idei Lengyel–magyar barátság napját, a híradások azt azonban nem említették, hogy Áder János és felesége magánlátogatásra a híres Mária kegyhelyre, Czestochowába, Jasna Gora kolostorába is ellátogatott.

A delegáció március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén érkezett a kegyhelyre, ahol Marian Waligóra prior magyar nyelven, az alábbi beszéddel köszöntötte az elnöki párt és a küldöttséget.

 

Mélyen Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!

Az Istenanya Kegykápolnájában összegyűlt Vendégeink!

hirdetés

Kedves Zarándokok!

Nagy az Úr, méltó a dicséretre, Istenünk városában.

Szent hegye, a nagyszerű magaslat, öröme az egész világnak. (48. zsoltár, 1. vers)

Ma, a jasna-górai zarándoklatokhoz, amely nemcsak a lengyelek számára szenthely, egy különeges vendég jelenléte íródik hozzá. A Magyar Köztársasági Elnök látogatása történelmi pillanat kegyhelyünkön. Megerősíti az évszázados, történelmi köteléket Jasna Góra és a magyar föld– a Pálos Rend „anyaföldje” között. 600 évvel ezelőtt Márianosztráról jöttek ide Częstochowába a fehér barátok – a pálosok.

A mai napon, amikor nagy szeretettel köszöntjük Áder János Köztársasági Elnök Urat feleségével és a vele együtt érkezett delegációjával együtt, szeretném már most megköszönni ezt a zarándoklatot és egyúttal tanúságtételt; az Istenbe vetett hitről, a Boldogságos Szűz Mária iránti szeretetről, akit itt Lengyelország Királynőjeként tisztelnek és nemzetetek a Magyarok Nagyasszonyaként.

Legyen ez az idő, az imádság mellett a történelmi barátságunkra, a lengyel – magyar kapcsolatokra eme Mária-kegyhelynek szemszögéből való rátekintés is, amely nem csak a lengyelek, hanem a rendszeresen idezarándokló magyarok számára is oly kedves hely. Váljék személyes vonatkozásban is, de a másik ember, a nemzet és a haza felé való felelősségteljes szolgálatban is megerősítő alkalommá.

Magyarok Nagyasszonya – könyörögj érettünk!

Lengyelország Királynője – könyörögj érettünk!

A köszöntők végeztével elimádkozták a Szűz Anyának íródott felajánló imádságot, majd megajándékozták egymást. A pálosok egy Fekete Madonna képpel hálálták meg a látogatást, Áder János pedig egy porcelán Mária szobrot ajándékozott a szent hely őrzőinek.

Az elbocsátó áldást Kiss Rigó László püspök adta a jelenlévőkre.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás