2017. 03. 15.

Döbbenet – Szinte agy nélkül született, most már beszél, számol és suliba jár

 

Noah Wall születésekor az orvosok azt mondták, hogy valószínűleg nem fog életben maradni, vagy ha mégis, akkor súlyos testi fogyatékossággal és fejlődési rendellenességgel fog küzdeni. Noahnak, aki a normál agyméret mindössze két százalékával született az angliai Cumbriában, nem volt esélye – legalábbis az orvosok szerint.

Noah esetében az anyaméhben a nyitott gerinc egy speciális komplikációja alakult ki, amelynek során a kisfiú koponyája folyadékkal telt meg, a gyermek agyát „vékony szövetdarabbá” préselve, ahogy az Egyesült Királyság Mirror c. napilapja fogalmazott. Szüleinek, Robnak és Shelleynek, öt alkalommal tanácsolták, hogy vetessék el a gyermeket. Ők azonban nem voltak erre hajlandóak. Noah születése után a hátán lévő nyílt sebet összevarrták és a testébe ültettek egy katétert, amely arra szolgált, hogy elvezzese a folyadékot az agyból.

Shelley és Rob már koporsót is választottak Noahnak, de ettől függetlenül rendületlenül hittek abban, hogy kisfiuk egy hatalmas ajándék számukra. Hazavitték a kórházból és az egész család állandó szeretettel és gondoskodással árasztotta el a gyermeket. Noah agya növekedni kezdett. És csak nőtt. És egyre csak nőtt.

hirdetés

Mire elérte a 3 éves kort, az agyáról készített felvételen látható volt, hogy Noah agya „elérte a normál agyméret 80%-át.”  Családja továbbra is igyekszik stimulálni Noah agyát, hogy ezzel elősegítsék az idegrendszer fejlődését. Az angliai Newcastle Nagy Északi Gyermekkórházának orvosa Dr. Claire Nicholson – Noah idegsebésze – csak így emlegeti: „csodagyerek csodaszülőkkel.”

Noah, aki mindig mosolyog és rengeteg szeretetet sugároz mind szavain, mind tettein keresztül, olvasni és írni tanul, tud számolni és iskolába jár. Agya még a legvadabb elképzeléseket is fölülmúló ütemben fejlődik, és családja úgy gondolja, hogy néhány csípőműtét után akár járni is képes lesz egyszer. Történetének eddigi alakulására való tekintettel erre valószínűleg fogadnunk kellene.

fordította: Tamási Dorottya Anna

Forrás: Aleteia

 

Egyéb
hirdetés

1 Komment