2017. 03. 08.

10 pillanat, amikor tudod: Isten létezik

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy ilyen érvek sorolhatóak fel Isten létezése mellett, ezúttal tíz olyan pillanatot ajánlunk figyelmetekbe, amikor arra a következtetésre juthatunk, hogy ezt a világot bizony Valaki megteremtette.

Küzdünk, próbálkozunk, hogy hogyan bizonyítsuk másoknak Isten létezését, késő estig tanulunk, és próbáljuk lefordítani a dokumentumokat, melyeket az egyház tanítóhivatala ajánlott. Szenteket és pápákat idézünk, sokak közülünk még kockázatot is vállalnak, kreatívabb eszközöket és kevésbé hagyományos (de nem kevésbé hatékony) módszereket bemutató videókat használnak, PowerPoint prezentációkat készítenek.

De Isten úgy megkönnyíti a dolgunkat, ahogyan azt el sem tudjuk képzelni. Elvégre emberré lett, ezáltal részesedett emberi érzéseinkből, mint az éhség, hideg, fáradtság, fájó lábak, stb. Ezért minden emberi tapasztalat tanít nekünk valamit Istenről. Minden tele van Istennel, mert Isten maga tapasztalta meg mind ezeket, istenélményekké formálva őket.

Adunk pár ötletet segítségül megérteni (vagy kommunikálni mások felé), hogy Isten ott volt, talán nagyon észrevétlenül, de mindig megajándékoz, és kész, hogy meghallgasson téged. Biztosan tapasztaltad már Isten létezését a saját életeden; nagyszerű lehetőség emberi tapasztalatok segítségével megérteni és tisztázni az Ő igazi jelenlétét.

1. Az első alkalom, amikor anya vagy apa lettél

Bonyolult elmagyarázni a szülés érzését. Isten az egyetlen, aki életet adhat, de végtelen szeretetében társteremtőkké tett minket, és együttműködhetünk Vele az Ő tervében. Kétség kívül lelki élmény a kezedben tartani egy embert, akit te alkottál, de ugyanakkor Isten akaratának szülötte.


2. Amikor lenyűgöz az ég végtelensége

Vannak pillanatok, mikor beismerjük, képzeletünk és megértésünk határai szűkösek, mindent Valaki nálunk nagyobb tart egyben. Nem tudunk semmit tenni, hogy megváltozzon az ég színe, a felhők formája, vagy a fény, amely keresztül jön az ablakon. Amit mi láthatunk, az csak az anyag. Mennyivel több egy alkotás, melynek mélységeit nem vagyunk képesek látni vagy megérteni.

3. Mikor azon találod magad, hogy a saját kezeiden szemlélődsz

Tökéletes és ugyanakkor még tökéletlen. Ügyesen tervezett, olyan finom, ugyanakkor határozott. Az élet és a házmunka megedzette, de ennek ellenére még mindig ugyanazok… és csodálatos: azokat a kezeket Isten álmodta meg és alkotta.


4. Mikor egy hosszú párbeszéden vagy túl önmagaddal

Nem csak puszta húsdarabok vagy gépies tárgyak vagyunk. Van bennünk valami, ami a magasba törekszik, ami a jót keresi, ami Isten után vágyódik (gyakran tudat alatt). Elmélkedni magadon, szembesíteni önmagadat, kérdéseket vagy problémákat megoldani… Nem véletlen termékek vagyunk. Isten akarata és határtalan kreativitása teremtett minket ilyen összetetté, mégis tökéletesen.

5. A nap, mikor a szíved megmagyarázhatatlan módon nyugodt.

A békének vannak külső okai, mint többek között az anyagi biztonság, fizikai egészség, stabil családi háttér. De akkor is, ha ezek közül valami nem úgy megy, ahogy elképzeltük, vannak pillanatok, mikor békét találunk a szívünkben, habár ténylegesen nem tudjuk megindokolni, miért. Mintha valaki oda helyezte volna.

6. Mikor szeretettnek érezzük magunkat

Ez nem csak az elfogadásról és önbecsülésről szól, ez több annál. Szeretettnek érezni magad egyenlő azzal, hogy méltónak érzed magad, megérted, hogy értékes vagy. Bár az emberi szeretet korlátozott és tele van gyengeségekkel, mégis egy pislákoló fény, amely megmutatja nekünk, hogyan szeret Isten, és tippeket ad milyen érzés Isten szeretete.

7. Mikor az emberi vívmányok lenyűgöznek

Mintha egy epekedő sóhajtás lett volna ott abban a legelső lélegzetben, mely a teremtésben mindent megformált. Olyan természetesnek vesszük az emberi intelligenciát, és a sebességet, amellyel a mindennapi problémákat, kényelmetlenségeket, vagy ismeretlen dolgokat megoldunk. De nem vesszük észre, ha pár lépést teszünk hátra, szemlélődhetünk, és lenyűgözhet, mit alkotott az ember, és Isten mekkora értelmet adott nekünk, hogy együttműködhessünk a tökéletességével, olyan elképesztő dolgokat létrehozva, mint a felhőkarcolók, vagy akár olyan egyszerűeket, mint a kanál.

8. Mikor az ember, akiről a legkevésbé gondolnád, hívő

Gyakran akaratlanul ítéleteket kreálunk valaki más életéről és hitéről. Szintén gyakori, hogy elkönyveljük valakiről, hogy reménytelen eset, mert úgy gondoljuk, az értékrendje nem passzol össze a hit tapasztalatával. De ha látjuk néhány elveszett bárányon a hit felcsillanását, a szívünk felvirul, és a remény újraéled. Ha látjuk őket keresztet vetni, Istenről beszélni, üzenteket és idézeteket megosztani Istenről és a hitről, és különösen, mikor az imáinkat kérik, a szívünk megtelik Isten szeretetével, és megértjük, hogy Ő azok szívében is ott van, akikről nem is gondoltuk volna.

9. Ha a dolgok jobbra fordulnak, amikor már minden reményről lemondtál

Néha úgy tűnik, mintha Isten arra várna, hogy elérjük a határainkat, és mikor már semmit sem tehetünk, cselekedni kezd. Talán már te is tapasztaltad, hogy az ajtó, ami zárva volt, érthetetlen módon kinyílt. A szituáció vagy küzdelem, ami megoldhatatlannak tűnt, hirtelen megoldódott.

10. Mikor végigkísérjük közeli ismerősünket életének utolsó percein

Fájdalmas, de a hit szemszögéből nézve, inspiráló és megnyugtató elkísérni rokonunkat, és látni őt, ahogy elindul békével teli szívvel, hogy találkozzon Istennel. Azok, akik végigkísérték közeli ismerősüket az élet utolsó pillanatain, igazolhatják a szituáció intenzitását, de a tudat békéjét és vigasztalását is, hogy szerettük hazament, hogy az Úrral legyen.

Forrás: Catholic Link
(Fotók: Jókor TV, Quotes, Newsweek)

Ezt a cikket Tóth Letícia önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás