2017. 03. 02.

Megjelent a Katekizmus android alkalmazásban! (Interjú a fejlesztővel)

Aki már találkozott a KEK-kel, azaz a Katolikus Egyház Katekizmusával, az tudhatja: nem egy pár fejezetes olvasmány, és nem is 15 dkg a nyomtatott verziója. A közel 900 oldalas mű szerves és rendezett módon tárja elénk a katolikus tanítás lényegi és alapvető tartalmát, a hit és az erkölcs igazságait, a II. Vatikáni Zsinat és az egyházi Szenthagyomány egészének fényében.
Az új alkalmazás viszont mindezt már telefonon is elérhetővé teszi minden érdeklődő számára! Forintos Bencével, a fejlesztővel készítettünk interjút.

Az alkalmazás letölthető innen! Mi már teszteltük és csak ajánlani tudjuk! Letöltés után teljesen offline használható, állítható a fényerő éjszakai üzemmódra, sőt, ha fut az alkalmazás, nem sötétül el vagy vált képernyőzár üzemmódra a készülék. Persze a betűméretet is lehet változtatni. Éljen!
Téglásy Nóra kérdéseire Forintos Bence válaszolt.

Te egyedül fejlesztetted az alkalmazást, mert egyszercsak jött egy isteni sugallat, aminek nem bírtál ellenállni? Hogy jött az ötlet egyáltalán?

Igen, én fejlesztettem az alkalmazást. Az ötlet úgy jött, hogy ültem a buszon és gondolkodtam valamin, amiről gondoltam megnézem, mit mond az Egyház. Ekkor jutott eszembe, hogy a saját katekizmusomat Pécsen hagytam, otthon pedig nincs, így digitális verzió után néztem: az AndroKat-ba beágyazott katolikus.hu-n nem működik a keresés, így rákerestem a telefonom alkalmazás boltjában ahol nem találtam rá app-ot. Hazaérve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem honlapján megtaláltam egy fájlban az egész katekizmust, de mobilon ennek nehézkes a kezelése, így jött az ötlet hogy alkalmazást fejlesszek rá.

hirdetés

Mennyi ideig kellett ezzel foglalkozni? Végig tudtad, hogy sikerülni fog, vagy voltak nehezebb időszakok?

A legidőigényesebb feladat az eredeti szöveg feldolgozása és a struktúra kialakítása volt. A szöveg feldolgozásához külön programot írtam, így előfordulhat pár link, ami nem működik (több mint 24.000 van benne), aki talál benne az jelezze! 🙂

KEK app - így fog kinézni

                   KEK app – így fog kinézni

Mi volt a célod vele? Szakmai kihívást láttál benne, vagy másokat ill. az Egyházat szeretted volna segíteni?

Hogy egyszerűen elérhető és kereshető legyen a KEK bárhol, bárki számára (Ha nincs meg a könyv akkor azért, ha meg lusta vagy cipelni 1,5 kilós könyvet mint én, akkor azért 😀 )

Mit gondolsz, kik fogják használni az alkalmazást? Papok, hittantanárok, fiatalok, vallással ismerkedők?

Remélem mindenki! Szerintem bárkinek jól jöhet. A közösségemben is előfurdult már, hogy felmerült egy téma kapcsán, hogy „Na, vajon erről mit mond az Egyház?” – és hát nem volt kéznél katekizmus. De szerintem hittantanároknak vagy bérmálkozásra készülőknek is segíthet, és talán bibliatanulmányozásnál is jól jöhet, mert van benne tematikus jegyzék a Szentírás alapján. Így ki lehet keresni, hogy egy szentírási rész milyen kontextusban szerepel a katekizmusban, ami újabb dolgokat vethet fel egy beszélgetésben.

Van még hasonló terved, ami másokhoz Istent viheti közelebb valamilyen informatikai fejlesztés által?

Ezután jó lenne ezt elkészíteni több platformra is, úgyhogy itt ragadom meg az alkalmat, hogy ha olvasod ezeket a sorokat és fejlesztettél már iOS-re vagy Windows Phone-ra (vagy szívesen beleásnád magad), valamint indíttatást érzel, hogy önkéntesen segíts és részt vegyél egy ilyen projektben, akkor ne fogd vissza magad! Ha írsz az info@777blog.hu címre, hozzám is eljut jelentkezésed.
Emelett a 777 csapatát segítem informatikai téren, itt is tervezünk még sok fejlesztést az elkövetkező időszakban.

Szerinted mi az app-ban a három legjobb dolog, a három legjobb felhasználói élmény, lehetőség?

Több tematikus kereső is van benne, olyan is, ami a nyomtatott változatban nem szerepel. A későbbiekben az egyházi források szerinti jegyzék is bele fog kerülni csak azt még nem volt időm feldolgozni. Ami szerintem fontos hogy kicsi az alkalmazás mérete, teljes egészében kereshető, illetve adott részhez tud ugrani.

Van bármilyen bevételed abból, hogyha ezt letölti valaki?

Nincs semmilyen bevételem. Viszont semmiképp nem szeretnék megfeledkezni arról, hogy nyilvánosan is köszönetet mondjak a Szent István Társulatnak, akik hozzájárultak az ingyenes közzétételhez, illetve a tesztelőknek, akik ötleteikkel és meglátásaikkal segítették a megvalósulást.

Egyéb Interjú
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Zsuzsa 2017. 03. 03. 11:26

    Tök jó! Esetleg nem tervezi valaki, hogy epub-ban is megcsinálja, mármint úgy, hogy a linkek is működjenek? Én gondolkoztam rajta, de eddig nem lett belőle semmi.