2017. 03. 01.

Diétázol vagy életmódot váltasz?

Sokaknak a nagyböjt kezdete egyet jelent valamiféle visszacsatolással az újévi fogadalmakhoz. Ami akkor egészen pontosan január 2. délig tartott ki, most tényleg(!) lehozható: nincs több cigi, irány a konditerem, rá se nézek a tiramisura stb.

Rengeteg orvos és dietetikus figyelmezteti ilyenkor a változtatni akarókat, hogy nem lesz jó vége a két hetes koplalásnak és a „10 napig csak kókusztejet ittam, le is ment 20 kiló” típusú módszereknek. Az ember vagy belebetegszik, vagy amint lankad a lelkesedése, beindul a „jojó-effektus” és szinte azonnal visszahízik. Következetesen hangsúlyozzák: az igazi változás kulcsa a türelem és a teljes életmódváltás. Mindez persze nem jár hirtelen látványos eredményekkel, de biztosak lehetünk benne, hogyha kitartunk, képesek leszünk hosszú távra alkalmazkodni egy új keretrendszerhez és stabil, egészséges életünk lesz.

Épp az egyik kedvenc könyvem olvasgattam az egyik kedvenc szentemtől (Szent  Josemaría Escrivá: Isten barátai),
amikor megakadt a szemem egy részleten. Végig arról ír, hogy az Isten akarata sokszor mennyire nem a nagy, elvont álmodozások/fogadalmak világában van. Az ilyesmi, a „holnaptól minden más lesz” típusú mentalitás képes valóban lebénítani, eltávolítani a jelenben való cselekvéstől. Jézus sose mondta, hogy akkor értékes egy ember élete, ha hatalmas, látványos dolgokat visz végbe, hanem ha mindent, amije van, képes felajánlani. Ébredéstől, a munkáján át, lefekvésig. Legyen az egy teljesen átlagos nap, ha szeretnéd Istennel tölteni, biztos lehetsz benne, hogy a legbanálisabbnak tűnő áldozatodat is végtelen örömmel fogadja.

hirdetés

 Segítség gyanánt, a fenti könyv alapján összeszedtem pár pontot, ami hasznos lehet mindenkinek, hogy szüntelenül imádkozhasson, böjtölhessen (1 Tesz 5,17) és konkrét lemondásai mellett minél több pillanatát odaadhassa Istennek:

  1. Böjtölés, ha akkor kelsz föl, amikor előre elhatároztad és rögtön kipattansz az ágyból. Semmi szundi gomb!
  2. Böjtölés, ha van egy napirended, amit akkor is teljesítesz, ha időközben kedvtelen leszel vagy elfáradsz.
  3. Böjtölés, ha szeretettel imádkozol és odaadod Istennek azt az időt, amit felajánlottál neki, akármilyen kimerültnek, belsőleg hidegnek érzed is magad.
  4. Böjtölés türelmesnek lenni olyanokkal, akik éppen idegesítenek vagy terhedre vannak.
  5. Böjtölés, ha együtt érzel a szomorkodókkal, betegekkel és képes vagy saját elképzeléseidet elengedni, ha másnak szüksége van rád.
  6. Böjtölés, ha panasz nélkül, jókedvűen fogadod a mindennapok ezer kis kellemetlenségét és mosolyogsz, akármennyire rossz kedved is van.
  7. Böjtölés, ha egy fontos feladatot, házimunkát (akár más helyett) elvégzel azonnal, ahelyett, hogy elhalasztanád.

Ezek a semminek tűnő apróságok, mindennapjaink Istenért vállalt kis „ütközetei” hihetetlen jelentőséggel bírnak. Kicsiny, de lebonthatatlan hidak épülnek belőlük föld és ég, Isten és ember közé. Túlmutatnak negyven napon, a nagyböjt idejére (helyesen) vállalt nagyobb elhatározásainkon, és segítenek elérni az igazi célt: életünk minden napját Istenre irányítani. És te mit tervezel erre a negyven napra? Diétázol vagy életmódot váltasz?

Heltai Péter

Blog Heltai Péter
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás