2017. 02. 28.

Böjti lemondásom – de hogy döntsem el?

Katolikusként sokan böjtölnek a húsvét előtti 40 napban. Egyértelmű, hogy Jézussal ellentétben mi nem mehetünk ki a sivatagba ennyi időre étel és ital nélkül, viszont lemondhatunk a kedvenc ételünkről vagy tevékenységünkről, hogy modernizálva éljük meg a böjtöt.

Akkor a Lélek a pusztába vitte Jézust, hogy az ördög megkísértse. Negyven nap és negyven éjjel böjtölt, végül megéhezett. Odalépett hozzá a kísértő, és így szólt: „Ha Isten Fia vagy, mondd, hogy ezek a kövek változzanak kenyérré.” Azt felelte: „Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden tanítással is, amely az Isten szájából származik.” (Mt 4.1-4)

hirdetés

Már említettük, hogy ha Jézus is böjtölt, akkor nekünk hogyne kéne?! Következzen hát néhány jótanács, hogy mi alapján döntsd el, hogy miről mondasz le, mit adsz fel a következő pár hétben a húsvéti készület jegyében?

  1. Határozd el
    A böjt alapja az áldozat, így a legtöbb katolikus lemond kedvenc ételeiről vagy valami hobbyról, időtöltésről amit szeret. Azonban dönthetsz úgy is, hogy teszel valamit! Például elmondasz egy extra ima minden nap, vagy heti kétszer mész misére, vagy olvasol a Szentírásból. Valaki pont ezt látja könnyebbnek, valaki nehezebbnek gondolja. Akár feladsz valamit, akár teszel valamit – a Te döntésed, úgyhogy csak bölcsen!
  2. Mérlegelj
    Ha feladni fogsz valamit, döntsd el, mi fontos neked! Ha olyanról mondasz le, amit nem szeretsz, az egyáltalán nem áldozat. Például ha még sosem ettél mogyóróvajas kekszet, akkor ne fogadd meg, hogy a böjtben sem fogsz.
  3. Válaszd ki a kedvenced
    Ülj le, és gondolkozz el: Mi a kedvenc ételem? Italom? Nasim? Desszertem? Tevékenységem? Ezek a dolgok igazán fontosak, tehát nehéz lenne nélkülük 40 napig, de ne felejtsd: nagyon szuper lesz húsvét reggelén úgy felkelni, hogy mégis csak tudsz élni valami nélkül, pedig azt hitted, hogy nem!
  4. Fontold meg, hogy felhagysz egy rossz szokásoddal
    Eleged van, hogy állandóan a körmöd rágod? Legyen az a böjtre a cél, hogy leszokj!
  5. …vagy egy függőségeddel
    Cigi, alkohol, drogok… ezek mind ártanak az egészségednek, a testednek. Ha ez lesz a böjti (és személyes) célod, hogy kiűzd az életedből ezeket a függőségeket (nem csak a böjtre, hanem folyamatosan!), Istent és magadat is megjutalmazod, és érezni fogod, hogy milyen jó tartós eredményt elérni.
  6. Ha kiválasztottad, miről mondasz le, válaszold meg ezeket a kérdéseket is:
    – Ez tényleg valami, amit szeretek?
    – Tényleg élvezem ezt enni/csinálni?
    – Fontos ez nekem igazán?
    – Tényleg azt gondolom, hogy ez kihívás lesz a böjtre?
    – Értékelni fogom, amikor húsvétkor újra ehetem/csinálhatom ezt?
    – Azért adom fel, mert muszáj (vagy valaki késztet rá), vagy mert akarom?
    – Tényleg áldozat, amit hozok?
    Ha mindenre igennel válaszoltál, akkor megtaláltad a tökéletes böjti felajánlást!
  7. Tarts ki!
    Tegyük fel, hogy lemondtál a kedvenc nasidról, csokidról, és már egy hét eltelt. Ritkán bírsz ki ennyi időt a kis édességeid nélkül, és nem vagy biztos benne, hogy most menni fog húsvétig. Ne add fel! Jézus semmit nem evett 40 napig, és nekünk csak egy picit kell feláldoznunk az elfoglalt életünkből. Húsvét reggelén meg fogod köszönni magadnak, és ami ennél is fontosabb: Isten is meg fogja köszönni neked!

Forrás: WikiHow

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Egyéb
hirdetés