2017. 01. 26.

„Csak Isten tud segíteni a gyászolóknak” – Csókay András a veronai busztragédiáról

Csókay András idegsebész megrendítően nyilatkozott a veronai buszbaleset áldozatairól. A világhírű orvos három évvel ezelőtt veszítette el tízéves kisfiát. A tragédia feldolgozásának kulcsa hitében rejlett, amelyről mindig örömmel tesz tanúságot. Csókay András a Mária Rádiónak nyilatkozott, ebből a beszélgetésből szemlézzük a legérdekesebb gondolatokat.

Nagyon sok kedves hozzászólást hallani a médiában, tényleg rengeteg pszichológus vesz részt a munkában, az orvosi munkán kívül minden a segítségnyújtásról szól. De számomra egy kicsit bántó, hogy még a hazai keresztény médiában sem lettek behívva olyan kedves atyák, lelkészek, akik a haldoklókkal foglalkoznak. Akik kifejezetten ilyen konfliktus helyzetekkel foglalkoznak, hogy hogyan tudják odavinni a beteghez, vagy akár a beteg hozzátartozóihoz, a nagy veszteségben Krisztusnak a mindent elsöprő szeretetét, ami véleményem szerint egyedüli megoldás ebben a helyzetben. Vannak olyan helyzetek az életben, amikor sajnos tudomásul kell venni, hogy még a legjobb barátunk, a házastársunk, a gyermekünk sem tud segíteni rajtunk, olyan mélységbe jutottunk.

Sajnos én is átéltem egy igen hasonló katasztrófát, hiszen mi is elveszítettük a 10 éves kisfiúnkat. Otthon egy családi ünnep alkalmával vízbefulladt.

De valóban átéltem azt, hogy „az Istent szeretőknek minden a javukra válik.” Még egy ilyen szörnyű tragédia is.

Vannak olyan helyzetek, mikor orvos, pszichológus nem tud segíteni. Egy halálra égett emberen a tudomány sem tud segíteni. Azon, amit egy ilyen tragikus baleset során átél egy hozzátartozó, egy szülő, – én is úgy érzem, saját példámon is megtapasztaltam -, csak Isten, az ő irgalma tud segíteni. Ha az ember hagyja, hogy megérintse a lelkét.

Rádöbbentem, hogy egy hatalmas lehetőséget kaptam evvel a tragédiával. Sokkal mélyebb érintésben lehetek Istennel, a napi kapcsolatom sokkal erősebb lett. És a gyermekkel semmi baj! Ezeket hívjuk misztikus tapasztalatoknak. Nem csak a nagy szenteknek a privilégiuma ez, hanem a mélyen imádságban lévő embernek. És egy ilyen alkalomban bizony mély imádságba esel. Ahol kapsz olyan Isten-megtapasztalást, olyan érzelmi, érzékszervi élményt, ami rettenetesen felerősíti a hitedet.

A hitről

A hit igazságairól felnőtt embereket nem lehet meggyőzni. Felnőtt embereket, szeretetteljes párbeszéddel elgondolkoztatni lehet. Mondjuk úgy, betenni egy pici téglát az ő megtérési falába, és egyszer csak az a fal felépül. Berakod azt a kis téglát, elgondolkodik, egy élménye van. De a kereszténység nem élmény vallás. Ez nagyon fontos dolog. A kereszténység egész más, hitvallás is; tudjuk, hogy ezek a dolgok megtörténtek.

A teljes beszélgetés elérhető a linkre kattintva.

A cikk létrejöttében segített: Kedves Ilka

fotó: vaol.hu

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás