2017. 01. 25.

Milyen az igazi szex?

Isten a szexet az örömszerzésre alkotta meg a házasságban. Sajnos azonban nem mindenki van tisztában azzal, hogy az egészséges szexualitás miben is gyökerezik.

Dr. Carol Peters-Tanksley amerikai szülészorvos és felszentelt lelkész arra kereste a választ, hogy milyen a szex valójában, bibliai értelemben.

„Ha az evangélium nem tartalmaz választ a szexualitással kapcsolatos kérdésekre, hogy lehetne értelmezni az élet más, szintén fontos kérdéseit ennek tükrében?” – írta Dr. Peters-Tanksley a Charisma News-nak. „Maga a szexualitás nagy részét képezi az élettapasztalatainknak. Isten az embert pedig férfinak és nőnek teremtette.  A szexualitással való visszaélés és annak eltorzítása számos életet tett tönkre, sok szívet tört össze és vetett véget ígéretes lelkészségeknek.”

A szex önzetlen

Peter-Tanksley szerint az egészséges szexuális kapcsolat önzetlen. Arról van szó, hogy a hangsúly az adáson van, nem pedig azon, hogy kapjunk, és ha a házastársak képesek elültetni ezt a gondolkodásmódot a házasságukban, akkor már inkább a másik igényeit fogják szem előtt tartani és kielégíteni a sajátjuk helyett.

hirdetés

„Ha mindkét fél a másikra koncentrál, a legtöbb problémán képesek lesznek túljutni. Hogy, mikor, hol, milyen gyakran és mit kérdésekre könnyedén választ lehet találni, ha a másik vágyait helyezzük előtérbe.”

A szex időszakos

Az egészséges szexualitás mindezek mellett időszakos, de nem olyan értelemben, hogy a vágy egyszer csak jön, majd idővel elszáll. Arról van szó, hogy a szexualitás is különböző korszakokat él át, a párok különböző módon élik meg az életük során. „Nem  minden aktus fog automatikusan ugyanahhoz az élvezeti szinthez és kielégüléshez vezetni. A szex legfontosabb aspektusai változni fognak a különböző időszakokban, amelyek végig kísérik a házasságot.”

Különleges és kizárólagos

A harmadik dolog, hogy a keresztény házasságban a szex különleges és kizárólagos. A férj és a feleség egyaránt egymásban kell, hogy felfedezzék egymás vágyait és kölcsönösen kielégítsék szükségleteiket. Peter-Tanksley egyértelművé tette, hogy az érzelmi intimitás és annak megélése egy másik, kívülálló személlyel abszolút áthágja az egészséges szexualitás határait.

Biztonságos és gyógyító

Negyedikként, egy egészséges szexuális kapcsolat biztonságos és gyógyító. Ez azt jelenti, hogy a házastársak sebezhetővé válnak egymás számára anélkül, hogy megsérülnének. „A szex, vagy annak visszatartása, szüneteltetése nem büntetésre, megsebzésre vagy irányításra való. Az egyértelmű és nyilvánvaló szeretet, a szerelem és az elfogadás csodálatos és gyógyító tapasztalat – gyógyír a múlt sebeire és a közös emberi gyengeségre”.

Nem tökéletes

Az utolsó dolog pedig az, hogy a szex a házasságban nem mindig tökéletes. Csak úgy, mint a házasság minden más aspektusát tekintve, a feleség és a férj könnyedén megsérthetik egymást. Azonban az egészséges szexuális kapcsolat képes kinyitni az őszinte megbocsátás és a folyamatos fejlődés ajtaját.

forrás: www.christiantoday.com
fotó: fmbuzz.com

Ezt a cikket Dallos Bence önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Életmód
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás