2017. 01. 19.

Tényleg csak öregek vannak a katolikus egyházban?

Hányszor jut eszembe otthoni kis falum vasárnapi miséin ülve, hogy az Egyház mily öreg. És van, hogy feltör belőlem az egészséges rendszerkritika, hogy az egész úgy ahogy van elavult, ma a fiataloknak már több kell! Hogy itt az idő az újításra! Hogy kicsit rázzuk helyére a dolgokat! Hogy kicsit régen volt már az a II. Vatikáni Zsinat… És aztán rögtön el is szontyolodom, mert hiába minden: itt hierarchia van, és az én hangom mit sem ér… Vagy… Hogy is van ez?

Mert hogyan lenne már az Egyház öreg? Hiszen én is a tagja vagyok! Én is alkotom, meg mind a barátaim, meg azok a fiatalok is, akik Krakkóban ott voltak a nyáron… És hogy nem törődnek a fiatalok igényeivel? Hogy nem érdekes a szavunk? Még ez sem igaz! Itt a nagy hír: az „ifjúsági szinódus”!

Pár napja mutatták be a 2018. októberében esedékes a következő püspöki szinódusra készült munkadokumentumot. Egy szinódus a fiatalokról, hitről, hivatástisztázásról. Rólunk! 🙂 És, hogy Ferenc pápa ezt mennyire komolyan gondolja, arról a levele tanúskodik:

Ne féljetek hallgatni a Lelket, aki merész döntéseket sugall nektek, ne habozzatok, amikor lelkiismeretetek azt kéri, hogy kockáztassatok és kövessétek a Mestert! Az egyház is szeretné meghallani hangotokat, meghallgatni érzékenységeteket, hiteteket; de kételyeiteket és kritikáitokat is. Hallassátok kiáltásotokat, hangozzék csak fel közösségeitekben, és érjétek el, hogy eljusson pásztoraitok fülébe is!

Persze a szkeptikus hangok ismét feltörnek bennem, hogy szép szavak ezek, de majd összeülnek a 75,6 éves átlagéletkorú püspökök és kitalálják, hogy nekünk hogyan jó… És nem! Megint egy gondolattal előrébb jár az az „öreg Egyház”, és olyat alkotott, mint még soha: egy online kérdőív fog megjelenni (várhatóan márciustól), amely a fiatalok véleményére kíváncsi! Ami ránk kíváncsi! Ahol elmondhatjuk a véleményünket!

Nos, hátradőlni ettől még nem szabad! Jó tudni arról, hogy a nagy Egyházban is fontosak vagyunk. De 2018. októbere még nagyon messze van… Nem szabad addig sem tétlenül ülnünk! A környezetünk, közösségeink életét igenis alakíthatjuk aktívan! Merhetünk nagyot gondolni, és tenni érte! Ha az Úrnak kedves amit teszünk, úgyis mellénk áll!  De minden nagy változás kis lépéssel kezdődik!

​S hogy mi ez a kis lépés?

Senki meg ne vessen ifjú korod miatt, hanem légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tisztaságban.”  /1Tim 4,12/

Palásthy István

Borítókép: Pope Francis walks with World Youth Day pilgrims as he arrives for a July 30 prayer vigil at the Field of Mercy in Krakow, Poland. (CNS photo/Paul Haring) See POPE-POLAND-WYD-VIGIL July 30, 2016.
Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás