2016. 12. 28.

Higgyem (már) el Istennek, hogy meg akarja adni nekem a Társamat!

„Az a baj, hogy nincs egy rendes lány az unokámnak” – hallottam egyszer a villamoson egy néni szájából. Elcsodálkoztam, mert a mi lányos családunkban mindig arra panaszkodtunk, hogy „olyan kevés a rendes fiú…”. Mi tehát a baj? Nem találjuk egymást.

Hol van Isten a párkeresésemben?

Sok baráti beszélgetésben találkozom mély bizonytalansággal: mi van, ha nem vagyok elég értékes, hogy párom legyen; mikor és hol találkozunk, vajon találkozunk-e egyáltalán?

Úgy érzem, a bizonytalanságok mögött hatalmas és nyomasztó félelmek vannak bennünk: mi van, ha nekem nem jut a „rendesekből”? Mi van, ha Isten engem elfelejtett és nem teremtett párt nekem?! Hisz Ő mindennek az ura és tudja, hogy mennyire vágyom már rá – és mégis: sehol sem találom, akit keresek…

Én is nagyon sokáig küzdöttem hasonló bizonytalanságokkal, és olykor engem is elönt a kétségbeesés: miért kellett véget érnie előző kapcsolatomnak és miért vagyok most egyedül? Miért van az, hogy mások sorra házasodhatnak, nekem meg marad a magány? És meddig kell még várnom? Természetes, hogy ezek a kérdések felmerülnek a keresés folyamán, de nagyon fontos, hogy ne veszítsük el bizalmunkat Istenben és abban, hogy Ő mindent eltervezett életünkkel kapcsolatban.

Mély hála van bennem, mert az életemben egy napon Isten ígéretet tett arra nekem, hogy nem maradok egyedül. Tudom, megtalálom a páromat. Isten azon dolgozik, hogy eljussunk egymáshoz Társammal. A bizonytalanságok Istenben való bizalmamat akarják megrendíteni: mintha Ő csak a vágyat teremtette volna meg bennem, aztán szépen otthagyna a szenvedésben. De nem így van! Isten az, aki a házasságra hívott és pont Ő az, aki a legtöbb energiát és szeretetet teszi bele a párkeresésünkbe!

Mikor megkérdőjelezzük, lesz-e párunk, Isten szeretetét kérdőjelezzük meg.

Mély meggyőződésed van arról, hogy Isten a házas hivatásra hívott Téged?

Azért írom ezeket a sorokat, mert hiszem, Isten Neked is megígérte azt, hogy megtalálod a párodat azzal, hogy Beléd teremtette a vágyat a társ felé. Nem kell már félned! Ha azt érzed, lecsúsztál valakiről, ne aggódj, mert a Neked szántról nem csúszhatsz le! Ha valaki megbántott a múltban, merj a gyógyulás útjára lépni, mert a jövő reményteli! Ha attól tartasz, Isten megfeledkezett Rólad, itt vagyok, hogy elmondjam: Isten Rád gondol minden pillanatban! Ha nemet mondtak Rád és azt érzed, nem vagy elég értékes, tudd, hogy Valaki csak Rád vár!

Jó, de mikor?

Hogy mikor találkozol pároddal, és én mikor találkozom Vele? Akkor, amikor eljön az ideje. És Isten valóban tudja, mikor jön el ez a pillanat. Bátran bízhatunk abban, hogy így lesz. Honnan tudom? Abból a rengeteg történetből, amiket napról napra hallok; sok magányos ember hirtelen, várakozás évei után Isten által megtalálja egymást és beteljesül a várakozás. Miért lennék pont én vagy Te kivétel?

Mit tehetünk addig is?

Fontos, hogy együttműködjek Istennel abban, hogy megtaláljam a páromat, mert nélkülem nem fog menni. Már most el kell kezdeni a tudatos készülést a találkozásra. Lehet, hogy számodra most a készülés azt jelenti, hogy várnod kell még, vagy el kell gyászolnod a múltat, lehet azt, hogy nyitnod kell az emberek felé, és meg kell tanulnod beszélgetni, érdeklődni. Emellett azt gondolom, még a párkapcsolat előtt érdemes igazán megismerni magunkat, mögé nézni félelmeinknek, örömeinknek, megtalálni értékességünket. Isten csodálatosnak teremtett Téged; segít, ha ennek tudata sugárzik Rólad.  Amíg egyedül vagyunk, sokkal több idő és energia jut magunkra és ezt jó kihasználni töltekezésre, tanulásra, új emberek megismerésére és mások segítésére, a világ csodáinak felfedezésére és olyan feladatokra, amelyek által kibontakozhatunk. Mindeközben nem kell lemondani a társunkról, nem kell tettetni, hogy nem hiányzik. Én már nagyon várom a találkozást – viszont nem vagyok boldogtalan, mert addig is a saját utamat járom!

Ne add fel!

Megéri várni! Megéri a legjobbat kivárni! Olyan szomorú számomra, mikor valaki magányossága elől menekülve, a várakozást megunva megy bele egy rossz párkapcsolatba. Pedig Jézus is azt mondja, „gyöngyeiteket ne szórjátok a sertések elé” (Mt 7,6). Ne add fel a keresést, míg méltó és Hozzád illő társat nem találsz!

Ahogy Nick Vujicic mondja: „Szingli vagy? Ha az vagy, ne aggódj! Ebben a pillanatban Isten Rád tekint, és azt mondja: egy különleges embernek tartogatlak”. Ki tudod várni?

Dávid Margit

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás