2016. 12. 20.

7 régimódi bűn, ami miatt a pokolba kerülhetsz

Lehet, hogy a kultúra egyre felvilágosultabb és túllépett az ódivatú elképzeléseken, mint a bűn és pokol, de Isten nem. Itt egy lista néhány bűnről, ami elfogadott a mai társadalomban, pedig komolyan kellene vennünk. 

1. Hazugság
“De mi van, ha az ember sosem tudja meg? Mi van, ha kényelemből hazudunk? Vagy mi van, ha egy nagyobb jóért tesszük?”- gondolhatnánk magunkban. Nem, a hazugság akkor is hazugság, és mindig rossz.  Hazudni nem más, mint valami valótlant állítani azzal a szándékkal, hogy megtévesszünk valakit és ez helytelen

2. Erkölcstelenség
Nem tehetünk azt a testünkkel, amit akarunk? Amíg az illető személy beleegyezik, addig minden belefér, nem?
Tévedés. Szent Pál azt mondja: „Minden bűn, amelyet az ember elkövet, a testén kívül van, de a kicsapongó a tulajdon teste ellen vét. Nem tudjátok, hogy nem vagytok a magatokéi? Nagy volt a váltságdíjatok! Dicsőítsétek meg tehát Istent testetekben!” (1Kor 6, 18-20)
Tehát vétkezhetünk a saját testünk ellen. Isten minket és a szexualitásunkat méltósággal teremtett, amit tisztelni és ápolni kellene.

hirdetés

“Hallottátok a parancsot: Ne törj házasságot. Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már házasságtörést követett el vele.” (Mt 5, 27-28)

3. Lopás
Lopni annyit jelent, hogy elveszel valamit, amihez nincs jogod. Ebbe a szerzői jogvédelem alatt álló anyagok is beletartoznak. A lopás nem válik elfogadottá egyszerűen azért, mert az interneten van. Mindenki tudja ezt, de ennek ellenére sokunk megteszi. Pedig a lopás súlyos bűn.

4. Részegség
Az alkohol egy csodálatos ajándék Istentől. Krisztus a vizet borrá változtatta, és régen keresztény szerzetesek készítették a világon a legjobb sört. Azonban szándékosan azért inni, hogy lerészegedjünk és elveszítsük az irányítást a testünk felett, az bűn.

5. Torkosság
Vannak, akik ezt hívják az elfeledett bűnnek. Nyilvánvalóan kell ennünk, megvan az ünnepi étkezések és a lakoma ideje, és az étel igenis lehet élvezetes. De éppúgy, mint az alkohol, mindent mértékkel kell fogyasztani. A falánkság az étel mértéktelen szeretete, és nem csak az egészségünkre van súlyos hatással, hanem a lelkünkre is.

6. Bosszúállás
Az igazságszolgáltatás fontos, és bármilyen igazságot, amit nem a kormány szolgáltat, Isten helyreállít az idők végén. De nekünk most az a fontos, hogy Isten egy nagyobb tervre hív minket:
„Ha megbocsátjátok az embereknek, amit vétettek ellenetek, mennyei Atyátok is megbocsát nektek. De ha nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg bűneiteket.” (Mt 6, 14-15)

7. Gyilkosság
’Ugyan már, valójában senki nem támogatja a gyilkosságot!’ Biztos vagy benne?
Gyilkosság az, amikor valaki önként és szándékosan olt ki egy ártatlan emberi életet. Akkor is, ha az a személy fiatal és még fejlődésben van az édesanyja méhében. Még akkor is, ha az a személy fogyatékos. Akkor is, ha az a személy beteg és nehéz gondozni. Akkor is, ha az a személy öreg és hamarosan egyébként is meghal. Az abortusz és az egyre gyakoribbá váló eutanázia széles körben elfogadott és alkalmazott módszer a társadalmunkban.

Forrás: UCatholic

Ezt a cikket Almási Laura önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Lelkiség
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz b 2016. 12. 20. 19:29

    Azért ez a címlapkép rettentő nagy eretnekség. NEM IGAZ, hogy Isten és az ördög szkanderezik és azé a világ, aki nyer. A világ és az ördög Isten kezében van, és az ördögnek csak annyi hatalma van, amennyit az Isten ad neki. Ez a kérdés úgy 30-50 oldal a dogmatikakönyvben, azt nem idézem ide, de a kép nem való katolikus oldalra…

    • Válasz Martí Zoltán 2016. 12. 20. 20:05

      Kedves “b”, köszönjük kommentedet: egyrészt a kép csak egy illusztráció, nem szó szerint értetendő. Másrészt pedig a 777 nem katolikus oldal, hanem keresztény, amelynek szerkesztőinek túlnyomó része büszke katolikus 🙂

  • Válasz Szende Tamás 2016. 12. 20. 23:17

    A hazugság részével azért vitatkoznék annyiban, hogy a hazugságnak nagyon sok célja lehet. Lehet egy baráti csapat megviccelése, lehet egy bűvésztrükk része stb. Egy ilyen füllentés adott esetben kizárólag jó élményekkel jár (a felhozott példákra mindenki szívesen emlékszik vissza). Ha mindenre, ami nem a teljes igazság, ráhúzzuk hogy bűn, az mit hagy meg ezekből a spontán dolgokból? Az ember életének fontos része a humor, és szerintem nem lehet bűn, amikor pl. egy jó poén része a megtévesztés (amennyiben persze a poén mindenkinek poén, és nem valakinek a kárára örülünk). De egyébként még akkor is mérlegelni lehet, ha valakinek a baráti “megszivatása” a cél, ugyanis csupán a két ember kapcsolatától függ, hogy a másik ember zokon veszi-e, vagy tud egy jót nevetni rajta. Velem is számtalanszor szórakoztak ilyen módon, és – persze vannak kivételek, de – sokra utólag is szívesen emlékszem vissza. Még esetleg akkor is, ha az adott pillanatban kínos vagy kellemetlen volt, azért miután felfogtam a helyzetet, tudtam egy jót nevetni rajta. Sőt, ha az időben visszamehetnék, akkor is újra vállalnám az áldozat szerepét, mert az igazság tőlem való “eltitkolása” nyilvánvalóan jó szándékkal történt, nem éreztem soha emiatt rossz értelemben véve becsapva magam. Sőt, nyertem vele egy jó sztorit, amit ismét el tudok mesélni, mások mulattatására.
    És igen, lehet valaki az igazságnak nagy harcosa, és elmondja nekem amikor a konyhában a kekszért nyúlok, hogy az Oreo közepén az ott nem cukros töltelék, hanem fogkrém, amit az előbb cserélt ki az öcsém poénból. De tényleg ezt kéne “hazugság” címszóval betiltani?