2016. 12. 07.

Minél több gyónást hallok, annál jobban értem a tisztaság titkát!

A Christianae blog idézi egy családos anglikán lelkészből lett katolikus pap gondolatait, aki áttérése után fedezte fel II. János Pál mondata alapján a tisztaság fontosságát. Szemle.

II. János Pál mondata: „A tisztaság életre szóló feladat” megváltoztatta a szemléletemet és az életemet – írja egy családos anglikán lelkészből lett katolikus pap. A gyónásról így vall:

Minél több gyónást hallgatok végig, sokszor szexualitással kapcsolatos bűnöket, annál jobban kezdem érteni az emberi szexualitás titkát és a házasság szentségét, amely végtelenül sérülékeny, mégis csodálatosan gyógyulékony.

Szerinte mindannyian a tökéletes szeretetre vágyunk, de ez a vágyunk sérül, legtöbbször a családban kapott sérülések miatt. És aztán a bajok akkor kezdődnek, amikor már mi keresünk társat magunknak. Így vall erről:

hirdetés

Amikor aztán másnál kezdjük keresni a szeretetet, keresésünk sokszor félresikerül. Nem tudjuk, hogyan keressünk jó házastársat. Rosszul választunk. Berobban az életünkbe a szexuális vágy, a pornó, a társadalmi léptékű erkölcstelenség, a szabadosság – és sorolhatnánk a szexuális bűnök teljes hosszú, szomorú listáját. Ha ezekbe belegabalyodunk, még elkeseredettebben sóvárgunk az igazi szeretetre, és még nehezebben találunk rá.

És, hogy mi a tisztaság?

A tisztaság nem a szeretet vagy szerelem hiánya, hanem az emberi szeretet teljessége.
A tisztaság: hűség a szerelemben és a szeretetben, mert hűséges akar maradni.
A tisztaság: romlatlanság a szerelemben, mert a tisztátalanság taszít és undorít.
A tisztaság rácsodálkozással és tisztelettel közeledik a másikhoz, és szívből azt kívánja, ami nem magának, hanem a másiknak a legjobb.
A tisztaság akár fel is áldozná magát a másikért.

Természetesen nemcsak a problémáról, hanem a megoldásról is ír a lelkipásztor. A teljes cikket itt éritek el.

 

kép: http://entretodasascoisas.com.br

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás