2016. 12. 04.

CSR (Corporate Social Responsibility) = idegenekkel jót cselekedni

Már volt szó magunkról meg a családunkról meg érintőlegesen idegenekről is, de mit tehetünk, ha {esetlegnetalántándeténylegtutira} nincs olyan ruhánk vagy egyebünk, amitől megválnánk? Akkor menjünk el, és *tegyünk* valamit! Az üzleti világban ezt CSR-nak nevezik (vállalati társadalmi felelősségvállalás). 

Közösségeknél bevett szokás, hogy felveszik a kapcsolatot kórházakkal, idősek otthonával, vagy akár hajléktalan szállókkal, és elmennek egy órácskára karácsonyi dalokat énekelni. Nem nagy erőfeszítés! Csak idő és mosoly. Próbálni sem kell előtte, hiszen mi minden évben elénekeljük ezeket a dalokat a családdal, a templomban, az iskolai ünnepélyen. De ők? Ők valószínűleg nem. Úgyhogy óriási élményt szerezhetünk. Kazettás magnó, TV (főleg Reszkessetek betörők) és drága műsor helyett ott vagyunk mi, személyesen. Nem is ismernek minket. Mégis mi meglátogatjuk őket. Készülünk {legalábbis ez jön le}. Mosolygunk. Nézünk. Látunk. Szeretünk. Tapsolnak. Könnyeznek. Örülünk.

De ugyanígy szakíthatunk ilyenkor időt arra is, hogy közösségünkkel főzzünk egy csapat hajléktalannak, közben beszélgessünk velük, és megérezzék a karácsony hangulatát. Ha már úgyis dobálózunk “a szeretet ünnepe” közhellyel, akkor ne csak a mi négy falunk között szeressünk. Egy kis idő befektetés (amihez csapatépítő jelleg is társul!), meg lemondás valami másról, és elképzelhetetlen örömöt fogunk szerezni másoknak.

hirdetés

A hivatalos CSR rövidítés “C”-jét, ami a vállalatot jelenti, nem kell szó szerint venni ám. Csak egyszerűen társadalmi felelősségvállalás is lehet. Egyénileg, közösségileg, családilag is akár.

Ott az 5 kis halacskánk, és mennyien jól laknak belőle… Bizalommal adjuk, jó szívvel adjuk. Elszakadunk a világ dolgaitól, és a világosság dolgaival foglalkozunk. A dolgozók szívét is megvilágítjuk. Meg hát: a sajátunkat is.

Felelősek vagyunk egymásért. Másokért. Minél több emberért. És nekem ne mondja senki, hogy ez nincs benne a Bibliában! Talán az Irgalmasság Szent Éve elmúlt hivatalosan, de talán épp emiatt most jobban lendületben vagyunk – ugye?

Kép: 24.hu

Advent Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Komáromi Mária 2016. 12. 05. 14:01

    G. Tibor fenti kérdésére: én úgy tudom, h amit ilyen ruha konténerekben gyűjtenek, abból géprongyot készít egy mindenki által jól ismert szervezet.