2016. 11. 26.

A gyerekem már nem hisz Istenben – 8 tanács szülőknek

Nem ritka manapság, hogy sok fiatal különböző okok miatt hátrahagyja hitét. Az okok között szerepelhet a befolyásolás a barátok részéről, a divatirányzatok, az erős racionalizmus, a hiányos ismeretek vagy akár magában az Egyházban való csalódás. Bármi is legyen a háttérben, a szülők számára nagy fájdalmat jelent, ha gyermekük elhagyja a hitét. Ezt a fájdalmat elkerülhetetlen, hogy ne kísérje bűntudat: mit rontottam el, hogy a gyermekem már nem hisz Istenben?

1. Amit már kiskorában elültettél benne, még mindig ott van

Mindaz az erőfeszítés, amit azért tettél, hogy jó szülővé váljál, hogy a legjobbat add neki, ott van gyermeked lelke mélyén. Mindaz, amire tanítottad, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma az az ember legyen, aki. Felnőtt korára meg fogod látni, hogy a hitéért, az erényes életéért, a jó magaviseletéért, a tisztelettudásáért és a szabadságáért tett folytonos erőfeszítéseid gyümölcsöt fognak hozni. Mindaz a mag, amit kicsi gyermekeinkben elvetünk, felnőtt korukban gyümölcsözni fog. És ha most úgy is tűnik, hogy szélmalomharcot vívsz, ne ess kétségbe, légy türelmes, és remélj. A munkád nem volt hiábavaló.

2. Hallgasd meg, tiszteld, és érdeklődj döntése felől!

Ahelyett, hogy kétségbeesnél, és hagynád, hogy csak az érzelmeid vezessenek, vegyél egy mély levegőt. Mielőtt megszólalnál, először hallgasd meg őt, mutass érdeklődést. Felháborodásodban ne kezdj el papolni, mert azzal elérheted, hogy a gyermeked eltávolodjon tőled. Hallgasd meg az érveit, kérdezd, és hallgasd tovább. Próbáld megérteni a gondolkodásmódját, az érveit, a vágyait és az ábrándjait. Csak így tudhatod meg, milyen irányt vegyél.

3. Ne próbáld meggyőzni!

Ne kezdj bele egy végeláthatatlan kampányba, hogy megtérítsd a gyermeked, mert ezzel pont az ellenkezőjét érheted el. Ez nem azt jelenti, hogy nektek, szülőknek el kellene hagynotok vallásos szokásaitokat, vagy hogy a gyermeketek előtt ne szabadna beszélnetek Istenről. Sőt,pont hogy éljetek aszerint továbbra is, és legyetek egyre hitelesebbek keresztény hitetekben és életetekben. Sokszor pont a keresztény emberek viselkedése miatti csalódás a fő oka annak, hogy a gyermekek elfordulnak a hittől. Ne erőltesd rá az imát, hanem az imához való viszonyod legyen az, ami példaértékű. Ez nem azt jelenti, hogy közömbös vagy iránta. Nyugodtan beszélj vele nyíltan a hitedről, a gondolataidról, és hagyd, hogy ő ugyanúgy meghallgasson téged, ahogy te meg fogod hallgatni őt. Ez a megfelelő alkalom arra, hogy megtanuljatok beszélgetni és tisztelni egymást.

hirdetés
4. Ne próbálj büntetéssel hatni rá, és ne vond meg tőle a támogatást, ha nem hisz!

A hitétől tenni függővé, hogy támogatod-e, rossz irányba fogja vinni a kapcsolatot. A hitünk nem egy más valaki által ránk erőltetett kötelesség, a hitünk egy szeretetkapcsolat, egy ajándék. Jézus senkit nem szólított meg ezzel: „Köteles vagy hinni bennem.” Jézus lealacsonyította önmagát, egy lett közülünk, és türelmesen, életpéldáján keresztül megmutatta nekünk az utat. Keresztényként kövesd Jézus példáját, aki közel van hozzád, türelmes, szeretetteljes és gondoskodik rólad.

5. Mutasd meg neki az istenkapcsolat örömét!

A hitünk nem csak azt jelenti, hogy hiszünk valamiben. A hitünk gazdagsága abban áll, hogy egy kapcsolatról szól. Nem egy értelmetlen és gépiesen végrehajtott szabályrendszer. A hitünk egy másik személlyel, Jézus Krisztussal való találkozásból születik. Egy ilyen helyzetben a mindennapjaid példája – a hitelességed, az örömöd, a másokkal való viselkedésed, a kitartó és feltétel nélküli szereteted – többet fog érni ezer szónál.

6. Vond be tevékenységeidbe anélkül, hogy erőltetnéd!

Ugyanúgy, ahogy tiszteletben tartod, vagy néha beszélgetsz vele a döntéséről, ugyanúgy te is tárd fel előtte gondolataidat, és beszélj róluk. Ne félj megmutatni a hitedet, továbbra is vond őt be, és hívd el a vallási programokra, ahányszor csak lehetséges. Hívd el misére, aztán a húsvéti és karácsonyi szertartásokra, és vond be ugyanúgy, mint mindig. Ünnepelj vele örömmel. Övé lesz a döntés, hogy részt vesz-e a programon vagy nem, de elég valószínű, hogy részt akar majd venni. Ezek az ünnepek élete részét képezték már kezdettől fogva, ráadásul a szeretetről beszélnek.

7. Ne szomorodj el, és ne ess kétségbe!

Lehet, hogy ő úgy döntött, nem hisz Istenben, de ne feledd, hogy Isten mindig hinni fog benne. Ő a teremtője, az Atyja, és sose fogja árván hagyni, még ha néha úgy is tűnik. Ne hagyd, hogy megkísértsen a gondolat, hogy gyermeked el fog kárhozni. Ebben a kérdésben csakis Isten az illetékes. Mi abban vagyunk illetékesek, hogy szeressünk, és átadjuk magunkat mások szolgálatának. Úgyhogy ahelyett, hogy hagynád eluralkodni magadon a szomorúságot és a kétségbeesést, bízz még inkább Istenben.

8. Legyen Szent Mónika a legjobb barátod!

Szent Mónika fontos szövetségesünk ebben a küldetésben. Ő tudja, és pontosan ismeri, milyen, mikor az ember gyermeke elfordul Istentől. Kérd őt, hogy járjon közbe gyermekedért, és ugyanúgy, ahogy ő, te is ajánld fel Istennek minden bánatodat és fájdalmadat. Kitartóan imádkozz. Gyermekeink megtérése kétség kívül a mi saját megtérésünkön is múlik: azon, hogy napról napra Istenhez fordulunk-e több hitért, és hogy egyre inkább odaajándékozzuk-e magunkat másoknak. És ahogy a püspök is megmondta Szent Mónikának: „Ne aggódjon, lehetetlen, hogy ennyi könny gyermeke elvesszen.”

+1 Képezd magad tovább

Néha nem tudjuk megválaszolni gyermekeink kérdéseit, nem azért, mert a kérdések nehezek, hanem egyszerűen azért, mert nem vagyunk elég tájékozottak. Fontos a hit gyakorlása, de nagyon fontos a tanulás is: az, hogy katolikusokként ismerjük a történetünket és keresztény hitünk alapjait. Képezd magad lankadatlanul, fordulj hiteles forrásokhoz, művelődj, és váljál minden nappal egyre jobb szülővé.

„Mennyi méltóság és mennyi gyengédség van ennek az apának a várakozásában, aki otthona ajtajában várja, hogy gyermeke hazatérjen. A szülőknek türelmesnek kell lenniük. Sokszor nem lehet mást tenni, mint várni; imádkozni és türelemmel, gyengédséggel, nagylelkűen és irgalmasan várni.” (Ferenc pápa, 2015. február 4.)

Silvana Ramos

Forrás: Catholic Link

Ezt a cikket Hegedűs Anna önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Borítókép: Lost man

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Életmód Pontokba szedve
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Latyák Dorka 2016. 11. 29. 16:24

    1. Amit már kiskorában elültettél benne, még mindig ott van – eleve miért tömöd meg a gyerekd fejét hülyeséggel?
    2. Örülj neki, hogy te, agyhalottként, életképes homo sapienst szültél a világra, aki képes gondolkodni – veled ellentétben.
    3. ÖRÜLJ!
    4. Mónika, idegállapotba vóótaaam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!