2016. 11. 16.

Csoda a húsvéti reggelen

Dér Katalin az egyik legismertebb és legelismertebb magyar klasszika-filológus, teológus, az irodalomtudományok doktora. Szenzációs történetét Unger Anna jegyzetelte le.

“Van Valaki, Jézus Krisztus, aki feltámadt, és meghalt Érted, és ez ma van. Kelj fel, menj oda, és nézd meg!” Ezt az üzenetet kapta 1989 húsvét vasárnapján Dér Katalin. Az ateista családban felnőtt nő addig nem sokat törődött a keresztény hittel, mondhatni, nem keresztezték Istennel egymás útját. Látszólag minden ideálisan alakult az életében: egyetemi tanárként dolgozott az ELTE Ókortudományi Intézetében, sikeres volt, férjhez ment, gyermekei születtek. Aztán egyik napról a másikra beteg lett.

Saját elmondása szerint az Isten nélküliség volt a baja, az űrt, amit Isten hiánya okozott a lelkében, félelmek töltötték ki. Tériszonyos és klausztrofóbiás lett, félt az állatoktól, emberektől, nem mert kimenni az utcára. A halál gondolatával nem tudott mit kezdeni, sokat töprengett róla, és úgy érezte, ha az élet egyszer úgyis véget ér, akkor nem is érdemes megszületni. Utólag már látja, a lelke mélyén már akkor csírázott az örök élet és Isten utáni vágy, csak ennek akkor még ő nem volt tudatában.

hirdetés

Dér Katalin

És akkor ugorjunk vissza a húsvéti reggelre, amikor a beteg a sugallatot hallotta. Dér Katalin gondolkodás nélkül elment a legközelebbi templomba, ahol éppen nagymise volt. Nem érzékelt semmit a külvilágból, hanem végre – hosszú évek óta először – keserves sírásra fakadt. Hazatért. A miséről hazafele jövet már tudta, van Isten, aki szereti.

Onnantól kezdve megváltozott az élete, minden testi és lelki baja elmúlt. A gyógyulás kegyelme eljutott nem hívő férjéhez is, a következő vasárnap már együtt mentek szentmisére. Karrierjében is új fordulat következett: elvégezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teológiai karát, megtérése után elkezdte fordítani az Egyházatyák írásait, majd megírta a Biblia olvasása című könyvet.

Mára már több értekezése is megjelent, például Márk evangéliumáról, vagy a Zsoltárok könyvéről, de nem csak írásban hirdeti az örömhírt. A Mária Rádión műsort vezet, ha hívják, előad, és minden második héten tart hittanórát az Óbudai Szaléziaknál. Törzshallgatósága egy huszonöt főből álló kis csoport, akik már öt éve járnak az előadásaira. Számukra egy egészen új, egy sokkal közelibb Isten kép elevenedik meg a beszélgetések során. Mélyebb gondolatok, kérdések fogalmazódnak meg bennük, sokkal jobban megértik az Evangéliumot, a hitüket és Isten tervét is.

Úgy érzed, valami akadályoz abban, hogy növekedjen az Isten iránti szereteted? Ennek egyik lehetséges oka, hogy nem ismered Őt eléggé. De gond egy szál sem, pont azért kaptuk a Szentírást, hogy legalább egy kicsit jobban megértsük Isten határtalan személyiségét. Ebben segítségedre lehet Dér Katalin és Horváth Pál, akik évek óta hivatásszerűen tanulmányozzák a Bibliát és hétfő esténként az Óbudai Szaléziaknál meg is osztják kincset érő tudásukat.

Dér Katalin férje, dr. Horváth Pál vallásfilozófus, vallástörténész. Hihetetlen tudása van a Bibliáról. Az ő előadásai (szintén az Óbudai Szaléziaknál, minden második hétfő este) nem annyira lelki, mint inkább történelmi síkba helyezik a tárgyalt témákat, mint például az Egyházatyákat, az ókori keresztényeket, a pápaságot, vagy éppen a Biblia és a Korán kapcsolatát. A nem mellesleg humoros beszédeket nem egyszerű követni, nagyon oda kell figyelni, ha nem akarunk lemaradni.

Életére visszatekintve Dér Katalin úgy gondolja, Isten tudja, hogy mindenkinél van egy pont, amikor nem hagyhatja tovább szenvedni, és fel kell emelnie. Lehet, hogy most Te is közel jársz ehhez. Vagy lehet, hogy csak szimplán keresel, többet, valami mélyebbet akarsz megtudni Istenről. Itt a lehetőség, mozdulj ki a megszokottból, és gyere el hétfő este az Óbudai Szaléziakhoz! Ha keresed, Isten biztos megmutatja majd magát, vagy így, vagy úgy…

Unger Anna

Egyéb Unger Anna
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás