Karácsonyi vásárlás
2016. 11. 10.

Karácsonyi készületek… gondolatok a kiakadáson túlról

Igen, én is jártam a plázákban. Láttam, hogy kb. a Halottak napja utáni hétfőtől nemhogy a boltok, de minden folyosó is feldíszített fákkal van tele. Már mindenhol akciókat hirdetnek. A kreatív bloggerek már szeptemberben is raktak ki ünnepi bejegyzéseket. De muszáj ezen kiakadni?

Néha azt érzem, hogy kicsit túl sokat foglalkozunk a világgal. Persze, mondanom sem kell: elsőre én is mérges leszek egy kicsit, hogy “Na, már megint jön a vásárlási láz…” meg hogy “Nem is értik, mi az ünnep igazi lényege…” vagy hogy “Undorító ez a fogyasztói társadalom…”

hirdetés

Igaz, igaz, igaz. Valószínűleg mind így van. De most nekünk, keresztényeknek, számít ez?

Álljunk át néha egy kicsit a másik oldalra. A kiakadáson túl is van élet, vannak gondolatok. A karácsonyi készülődés lélekben is történik, erre való az Advent: gyertyákat gyújtunk, rorate misére járunk hajnalban, lelkinapra megyünk, készítjük a szívünket.
Miből állna ezt előbb elkezdeni? Úgyis annyira rohanó világban élünk, ha már a közhelyeknél tartottam az előbb. Akkor hagyjunk több időt a lelki készülődésre, hiszen az egyik legnagyobb ünnep nekünk keresztényeknek Krisztus születése. Nem muszáj csak négy hétig készülni rá.

Máris járhatunk reggeli misére. Novemberben is gondolkodhatunk előre, hogy kiknek mivel kedveskedünk (és nem, nem azért, mert az ajándékokról szól az ünnep, hanem mert így az ünnep előtt kevesebb lesz a stressz, és addig is nagyobb szeretettel gondolunk másokra). Elképzelhetjük az idilli családi estét. Ha még nem tudjuk elképzelni, akkor még van elég időnk egy kicsit javítani az esetleges rossz helyzeteken.

Hagyjuk el a folyamatos panaszkodást, és ha már a világ is készülődik, akkor mi keresztények is fogjunk bele a lelki karácsonyi készülődésbe!

Blog Téglásy Nóra
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás