2016. 10. 29.

Már a pékségekben is utat tör magának a meleglobbi

A Belfasti Fellebbviteli Bizottság elutasította annak a pékségnek a fellebbezését, amelyet azért büntettek meg korábban, mert nem voltak hajlandóak olyan süteményt készíteni, amely a melegházasságot támogatta volna. Az ügy alaposan felkorbácsolta az indulatokat, a meleglobbi nem aratott hatalmas sikert– számol be az eseményekről a Premier Christianity.

Az Ashers Baking Co. Észak-Írországi péktermékeket gyártó és forgalmazó vállalat fellebbezését hétfőn utasította el Belfast Fellebbviteli Bírósága. Az ügy 2014-ben pattant ki és a média is kitüntetett figyelemmel kísérte, miután a vád szerint a pékségben nem voltak hajlandóak olyan süteményt készíteni, amelyen melegházasságot támogató szlogen lett volna. Mindezt azért, mert ellenkezett a pékség normáival és a vezetőség keresztény meggyőződésével.

Gareth Lee, a Queer Space nevű melegjogokért küzdő lobbi csoport tagja kérte, hogy készítsenek számára egy olyan süteményt, amelyen Bert és Ernie, a Szezám Utca bábjai szerepeltek volna a következő felirattal: „Support Gay Marriage”.

hirdetés

Az eset után Lee bíróság elé vitte az ügyet, ahol megállapították, hogy a cég jogellenesen cselekedett azzal, hogy megsértette az egyenlő bánásmódra vonatkozó szabályozást és Isobel Brownlie kerületi bíró 500 font büntetést szabott ki a cégre.

Ezt követően a céget vezető házaspár, Daniel és Amy McArthur fellebezést nyújtott be, amit ezen a héten elutasítottak, mondván, hogy „az Ashers Baking Company közvetlenül diszkriminálta Gareth Lee-t szexuális orientáltsága miatt azzal, hogy visszautasította egy, az azonos neműek házasságát támogató sütemény elkészítését.”

A pékséget vezető McArthur család

A pékséget vezető McArthur család

Michael Wardlowe, az Egyenjogúsági Bizottság főbiztosa tagadta a vádat, miszerint túlzottan az LMBT közösség pártján álltak és ezt azzal bizonyította, hogy az LGBT közösség sérelmére benyújtott panaszok csupán kettő százalékával foglalkoznak. Daniel McArthur az ítélet utáni nyilatkozatában elmondta, hogy mélyen csalódott és „ha az egyenlő bánásmód azt jelenti, hogy az embereket megbüntethetik azért, mert illedelmesen visszautasítják mások kéréseit, akkor a törvényi szabályozásnak változnia kell. Az ítélet aláássa a demokratikus szabadságot, a vallásszabadságot és a szabad véleménynyilvánítást.” Michael megköszönve a támogatásokat tanúságot tett hitéről is: „Számos megpróbáltatás ért minket, de hálásak vagyunk az Úrnak, hogy hűséges hozzánk és keresztül segített minket. Ő még mindig a Föld és a Menny ura, Ő a mi Istenünk és áldjuk Őt ezért.”

Érdekesség egyébként, hogy Peter Tatchell melegjogi aktivista szintén kritizálta a Fellebbviteli Bíróság döntését, mert „veszélyes és autokratikus precedenst teremt” (az angolszász igazságszolgáltatásban a precedensjogot előszeretettel alkalmazzák, mint hivatkozási alap – a ford.). Annak ellenére, hogy nem ért egyet a pékség filozófiájával, kiáll a pékség állítása mellett, miszerint nem kell olyan tartalmat jóváhagyniuk, ami ellenkezik a meggyőződésükkel. „Habár nem értek egyet az Asher Baking Company álláspontjával ami a házassági egyenjogúságot illeti, sem őket, sem mást nem szabad arra kényszeríteni, hogy olyan politikai irányultságot támogassanak, amit egyébként elleneznek.” – tette hozzá Peter Tatchell.

Fordította: Dallos Bence
Forrás: Premier Christianity

Borítókép: File photo dated 26/03/15 of Ashers bakery on Royal Avenue in Belfast, as Christian bakers the McArthur family, who run Ashers Baking Company and who refused to make a cake with a pro gay marriage slogan, are expected to return to court today for an appeal. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Monday May 9, 2016. The family are seeking to overturn a judgment which found they acted unlawfully by declining the order in May 2014. See PA story ULSTER Cake. Photo credit should read: Brian Lawless/PA Wire
Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás