2016. 10. 21.

Aki mindig közel van – Istenre hangolva

Gary Chapman egyik leghíresebb könyvét már bemutattuk nektek, most a hasonló témában, de kicsit más megközelítésben íródott művét ajánljuk elolvasásra.

„Isten szeretetének befogadása, illetve viszonzása hasonlóan történik, mint az emberi kapcsolatokban. Elméletben tudjuk, hogy Isten ezerféle módon kifejezheti irántunk való szeretetét, de személyes tapasztalatot csak akkor szerzünk róla, amikor az elsődleges szeretetnyelvünkön szól hozzánk.” /Gary Chapman/

Az Istenre hangolva című könyvet azzal a céllal írta Chapman, hogy közelebb vigye az olvasókat Istenhez, és segítsen nekik Istenhez való közeledésükben. És az Ő határtalan szeretetét megismerve megtanuljanak hatékonyabban szeretni másokat. A szeretet melletti döntés kulcsa Isten megismerésében rejlik.

hirdetés

kepChapman abból indul ki, hogy a szeretetnek az emberi kapcsolatokban megfigyelhető kifejezési módjai az isteni szeretet visszatükröződései. Ha Isten saját képére teremtette az embert, akkor joggal feltételezhetjük, hogy a szeretetnek ez az öt kifejezési formája Isten jellemében és természetében is megnyilvánul. Chapman könyvéből megtudhatjuk, hogyan érezteti velünk Isten a szeretetét és hogyan szól mindenkihez azon a szeretetnyelven, amelyik a legkifejezőbb számára. Egy könyv, melyben Isten szeretete áll a fókuszban.

Gary Chapman ebben a könyvében is remek stílussal ír. Ebben is sűrűn osztja meg velünk tapasztalatait, életéből merített példáin keresztül döbbent rá minket az üzenetére.

„Ha Isten saját képmására teremtette az embert, akkor az emberek iránti szeretete bizonyára minőségileg különbözik a többi teremtménye iránti szeretetétől. S ebből az is következik, hogy az ember képes viszonozni Isten szeretetét. Kutatások igazolják, hogy az ember nemcsak képes erre, de az Istennel való szeretetkapcsolat nélkül nem érzi teljesnek az életét.” /Gary Chapman/

Chapman leírja, hogyan használja Isten a különböző szeretetnyelveket (elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, és a testi érintés) majd azt, hogy mi hogy válaszolhatunk neki az adott szeretetnyelven. Arra ösztönöz, hogy tegyük fel magunknak a kérdést: Mikor érzem magam legközelebb Istenhez? Mert amikor rájövünk, mi az a csatorna, amin keresztül Isten szeretetét a legjobban érezzük, mi is tudunk válaszolni rá.

Az Ó- és Újszövetségből is hoz példákat, ír az Atya és Jézus szeretetének különböző megnyilvánulásairól is. És arról is, hogy milyen az, amikor Isten szeretettel figyelmeztet minket, akár a saját szeretetnyelvünkön, akár egy másik úton.

Mindegyik szeretetnyelvnek számtalan variációja létezik, melyeknek csak a kreativitás szab határt. A kreativitásnak az Istennel való kapcsolatban is van helye. Ha mindig a megszokott módon fejezzük ki iránta való szeretetünket, a vele való kapcsolatunk is rutinná válhat. Az egyik fejezetben megmutatja Chapman, hogyan erősíthetjük az Istennel való kapcsolatunkat, ha megtanuljuk az elsődleges szeretetnyelvünk nyelvjárásait. Vagy ha igazán kreatívak vagyunk, elsajátíthatunk egy másik szeretetnyelvet, amit eddig sohasem beszéltünk. Látni fogjuk, hogy kis kreativitással teljesen új változatokat fedezhetünk fel, amelyek új dimenziókat nyithatnak az Istennel való kapcsolatunkban. Ezzel a fejezettel arra szeretne biztatni minket az író, hogy éljünk a saját szeretetnyelvünk változatos kifejezési lehetőségeivel, és emellett időnként merítsünk a többi szeretetnyelv kifejezéskészletéből is. A kifejezési formák gyarapodása Istennel való kapcsolatunkat is gazdagítják.

„Isten folyékonyan beszéli az ajándékozás nyelvét. Amikor másoknak adunk, az ő szeretetét tükrözzük vissza.”

Mindennapjainkban tapasztalhatjuk, hogy Isten rajtunk keresztül is tudja szereti az embereket. Azokat, akik körülvesznek minket. Az érintésen, ölelésen, dicséreteinken keresztül, vagy egy jó beszélgetés alatt is tapasztalhatóvá válik Isten a társaink számára.kep2

De „ez a szeretet csak azokon keresztül áramlik, akik személyes kapcsolatban vannak Istennel, és őszintén követik Jézust. Hozzá hasonlóan mások javát tartják szem előtt, és a tiszteletadásban megelőzik egymást.”
Ebben nyújt segítséget és ad példát ez a könyv. Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik ezen az úton szeretnének járni.

Ajánlom továbbá ezt a könyvet,
… ha úgy érzed, Isten nem szeret, vagy úgy érzed, nem szereted Őt;
… ha úgy érzed, nem találod Istent, vagy úgy érzed, Isten elhagyott téged;
… ha úgy érzed nem hallod Istent, vagy ha úgy érzed, Isten nem szól hozzád.

Bátran olvasd el ezt a könyvet, lehet, hogy segít. 🙂

Gergely Kinga

Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás