2016. 10. 12.

Bayer véleménye a pápáról nem illik az evangélikus egyházhoz

Folytatódik az indexes Balog-interjú evangélikusokra vonatkozó mondata miatt kialakult vita a Kötőszón: az blogoldalon Balicza Iván nyugalmazott evangélikus lelkész olvasói levelét közölték, ebből olvashattok most részeket, a cikk alján lévő linkre kattintva pedig eléritek az egész levelet. (Béres Tamás véleménye itt olvasható.) Fontosnak tartjuk, hogy az egyház valódi képviselői megszólaljanak ilyen helyzetekben.

Az Indexen megjelent Balog Zoltánnal készített interjúban szerepel a miniszter és egyben református lelkész alábbi mondata:

“Bayer Zsolt evangélikus. Olvassák el, miket mondott Luther Márton a pápáról. Azokhoz képest ezek nagyon szelíd megfogalmazások.”

Sajnálatos módon kommentelni nem lehet a cikket, de kommentnél egyébként is komolyabb reakciót igényel ez a mondat. Igaz, Luther Márton műveiben olvashatók hogy  kemény és mai fogalmaink szerint sértő vélemények a pápáról.

***

hirdetés

Ezért a miniszter úr részéről nagyon meggondolatlan és barátságtalan gesztusnak tartom ezt a mondatot a történelmileg idősebb, a reformációt elindító testvér protestáns egyházzal szemben.

***

Másrészt a Luther által használt stílus az 500 évvel ezelőtti “vitakultúrában” nem volt szokatlan, hasonló hangnemű vitairatok szép számmal ismertek nem egyházi környezetből is. A kor elfogadott vitastílus kontextusából kiemelni és ma igazoló példaként felhozni nem csak történelmietlen, hanem sértő is. Ma a két egyház közötti párbeszéd vitás kérdésekben is az egymás kölcsönös tiszteletben tartásával, teológiai érvelésekkel történik, amelybe semmilyen szélsőséges és a másik felet megbántó hang  nem fér bele.

A teljes levelet itt olvashatjátok.

(Forrás: Kötőszó)

Borítókép: Balog Zoltán
Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás