2016. 10. 09.

Nem muszáj szakítani – 5 (+6) dolog, amivel megmentheted a kapcsolatodat

“Ha úgy érzed, veszélyben az egykor csodálatos kapcsolat, hűlőben az érzelmek, akkor sem kell feltétlenül dobnod a másikat.” A cikk a Szeretlek Magyarország-on jelent meg.

Nem úgy tervezzük az életünket 16-18 évesen, hogy majd tartósan egyedül legyünk, vagy egyik kapcsolatból a másikba lépjünk, miközben nem érezzük jól magunkat. Túlnyomó többségünk nem arról álmodozik, hogy egyszer majd egyedül küzdünk végig éveket, gyerekkel vagy gyerek nélkül. Hanem úgy gondoljuk, hogy a megfelelő társsal vállvetve oldjuk meg a felmerülő problémákat és olyan ember mellé bújunk este az ágyba, akit szeretünk, és aki viszontszeret.

Ennek ellenére ma Magyarországon a házasságok csaknem fele válással végződik, és a gyerekek negyven százaléka nem házasságba születik. Nagyon sokan élnek egyedül, és gyakran megtörténik, hogy a párok néhány hónap vagy 1-2 év után véget vetnek a kapcsolatuknak.

Pedig nem muszáj szakítani, sokkal több kapcsolat menthető meg, mint gondolod.

hirdetés

Csak persze figyelnetek kell egy csomó dologra, no és persze egymásra. Adunk néhány tippet, mivel tornázhatod vissza akár a szakadék széléről is a kapcsolatodat!

1. Valóban beszélgess a kedveseddel

Ehhez persze az kell, hogy te is megtanulj néha hallgatni. Csak hallgass, figyelj rá, kérdezz tőle, és hallgasd végig a válaszát. Nézz a szemébe, fordulj felé, amíg beszélgettek, ne a telefont nyomkodd, ne a pokémonokat vadászd az együtt töltött idő alatt. hanem éreztesd vele, hogy fontos.

A beszélgetések pedig ne zsörtölődések legyenek, ne a negatív dolgok, régi sérelmek felemlegetése, ne is utasítgatás, és végképp ne folyamatos panaszkodás.


Beszélgetsz, vagy veszekszel a pároddal?

Felmérések szerint napi 40 percet is képesek egymással civakodni a párok; átlagosan évi 135 alkalommal veszekszenek.

“A jól működő tartós együttélés során önkéntelenül is átvesszük a másik fél jó szokásait, például nyitottabbak vagyunk az egészséges életmódra, vagy a sportolásra. Ha pedig nehézségekbe botlunk, mellettünk áll szövetségesünk, aki félszavakból is megértve támogat és ösztönöz minket. Nem utolsó sorban egy kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatban a szeretet és elfogadás révén énképünk, önértékelésünk is javul.”


2. Hagyd szóhoz jutni a másikat

Egy fiú nemrég arról panaszkodott, hogy a párja ahogy reggel felébred, elkezd beszélni, és megállás nélkül folytatja egész nap. Egy idő után nagyon fárasztó folyamatosan figyelni és folyamatosan hallani. Egy jó tanács férfiaknak és nőknek egyaránt: ha imádsz állandóan csevegni, akkor csak minden harmadik gondolatodat oszd meg a másikkal. És csak a legfontosabb közlendőket.

3. Hagyd élni a másikat, hagyd, hogy levegőhöz jusson melletted

Egy párnak nem kell élete minden egyes percén osztoznia, nem attól lesz jobb a kapcsolat. Sőt, az erősítheti két ember kapcsolatát, ha megtanulnak várni egymásra, távol tölteni egymástól némi időt, külön programokat szervezni. Egy 4 éve harmonikusan együtt élő pár például titka az, hogy minden évben külön töltenek néhány hetet. Külön mennek el a szüleikhez, barátaikhoz, külön utaznak. Amikor újra találkoznak, őszintén örülnek egymásnak, és az érzelmeik újra fellángolnak.

4. Légy felnőtt és önálló! Ne a másikba csimpaszkodva élj!

A párod nem az anyukád/apukád, és te nem óvodás vagy. Hazajössz munkából, és éhes vagy? Nyisd ki a hűtőt, és dobj magadnak össze egy vacsorát! Ne a párodat nyaggasd. Gyűrött az inged? Vasald ki! Szeretnéd, ha a párod elvinne moziba? Ne duzzogj, ne azt várd, hogy kitalálja a gondolataidat, hanem mondd meg neki, mit szeretnél. Ki kell fizetni a rezsit? Utald át vagy slattyogj el a postára a csekkel. Sokkal egyszerűbb és konfliktusmentesebb így az élet.

5. Tudj gyengéd lenni és a másikat dicsérni

A férfiaknak és a nőknek ugyanúgy szükségük van a biztatásra, a simogatásra, a bókokra, az ölelésre, a pozitív megerősítésre.


Dr. Hevesi Krisztina szerint ez a jó kapcsolatok titka

A hibák belátása talán az egyik legfontosabb.

„A fogyasztói szemléletű társadalomban több vizuális inger ér minket, mint valaha. A média és a közösségi oldalak is az alternatívákról való lemondást juttatják eszünkbe, így hajlamosabbak vagyunk lecserélni azt, ami elromlott. Ám az utóbbi időben szerencsére azt tapasztalom, hogy mind többen jönnek rá, ha kapcsolatukban gyülekeznek a viharfelhők, érdemes dolgozni a megoldáson, akár szakember segítségét kérve. Egy kapcsolatot pedig úgy lehet sikerre vinni, ha tisztában vagyunk a saját hibáinkkal, hiszen így azok negatív hatásait is jobban ki tudjuk védeni a párkapcsolatunkban” – mondta az ELTE PPK oktatója. A szakember szerint már csak azért is megéri tenni a harmóniáért, mert a tartós párkapcsolatban élők egészségi mutatói is jobbak. „A boldog kapcsolat titka talán abban rejlik, hogy több pozitív érzelmet élünk meg együtt, mint negatívat” – tette hozzá az elismert szakember.

Bármily elcsépelten is hangzik, figyeljünk jobban egymásra.

Szervezzünk több közös programot.

Veszekedjünk okosan: ne egymást szidjuk, ne személyeskedjünk, hanem őszintén mondjuk el, mi esik rosszul.

A szexualitás nem a hálószobában kezdődik, ezért a mindennapokban is szükség van a kíváncsiság és az izgalom fenntartására, az újdonságok keresésére.


A maradék 6 dolgot itt olvashatjátok.

Forrás: Szeretlek Magyarország

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Életmód Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás