2016. 08. 20.

Ez az ember miért mosolyog a halála előtt pár másodperccel?

Egy pillantást vetve a képre azt gondolhatnánk, hogy valamikor nyáron készülhetett, akár egy családi fotózás, vagy szüreti mulatságsorán. Boldog Martín Martínez Pascual atya szemei nyugodtak, örömet sugároznak és valami olyan világosságot árasztanak, ami azt mutatja, hogy ennek az embernek nincs félnivalója. Pedig lett volna bőven, hiszen a kivégzése előtti utolsó perceit, pillanatait élte ekkor.

Blessed-Martin

Pascal atya hívő családba született, édesapja ács volt, aki gyermekeit istenfélőnek nevelte, így lett később Pascalból is katolikus pap, amellyel később, mint kiderült, kiváltotta halálos ítéletét az 1936-’39-es spanyol polgárháború kitörése után. Pappá szentelése után csatlakozott a dolgozó papok mozgalmához , majd nem sokkal később már a Colegio San José de Murcia-ban tartott szemináriumokat Murciában, ahol kiváló tanárnak bizonyult és tanítványai is rendkívül kedvelték.

A polgárháború kitörése után kimentette a felszentelt ostyákat a kápolnából, ezt követően pedig bujkálni kényszerült a hegyekben és a környező tanyákon.

hirdetés

Kis idő után a köztársasági csapatok fogságába került, akik börtönbe vetették, de papi szolgálatát itt is tovább folytatta, kiszolgáltatta az Oltáriszentséget a rabtársainak és aki kérte, annak a bűnbocsánat szentségét is a gyónás keretein belül.

Amikor eljött kivégzésének a napja, feltettek neki két kérdést, miszerint szeretne-e háttal állni a karabélynak, amire nemmel válaszolt, valamint, hogy kíván-e mondani még valamit a halála előtt? Erre Pascal atya így felelt:

„Csakis áldásomat adom rátok, azért, hogy a Jóisten ne vegye számba a szörnyűséget, amelyet elkövettek.” Majd elkiáltotta magát: „Éljen Krisztus Király!”

Közvetlenül a lövés előtt Martín Martínez Pascal rámosolygott a fotót készítő köztársasági Hans Guttmanra, aki még pár képet készített az atya halála előtt. Semmi félelem, semmi bánat, csupán a megnyugvás végtelen érzése és az Istenbe vetett hit öröme látszik a szemében.

Pascal atyát 1995. október 1-jén avatta boldoggá Szent II. János Pál pápa, aki augusztus 18-át jelölte ki emléknapjának. Boldog Martín Martínez Pascal, imádkozz érettünk! Éljen Krisztus Király!

(forrás: ucatholic.com, fordította: Dallos Bence)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás