2016. 08. 11.

Istennel az olimpián

A Biblia nem tesz említést a baseballról, a kosárlabdáról vagy a futballról, de az Istennek határozott mondanivalója van az olimpiai játékokkal kapcsolatban is. A desiringgod.com által közölt írást foglaltuk össze.

Akárcsak a modernkori olimpiát, úgy az ókorit is ismerték, már az első századtól fogva. Több, mint ezer évvel ezelőtt is, minden negyedik évben megrendezték a játékokat Görögországban. Mindenki hallott, tudott erről.

Szent Pál Korintusiakhoz írt első levelében ezt olvashatjuk: „A versenyzők valamennyien megtartóztató életet élnek, minden tekintetben. Ők hervadó koszorúért, mi pedig hervadhatatlanért.” (1Kor 9,25) Az Isten azt szeretné, ha ezen keresztül meglátnánk a verseny, a versengés valódi értelmét. John Piper, lelkész, Pál tanítását használja arra, hogy megmagyarázza az olimpiai játékokat, hogy azáltal is tanítsa a keresztényeket arra, hogy a versengést egy egészen más szinten éljék meg, s máshogy tekintsenek rá, mint ahogyan a hétköznapi értelemben. Így fussanak, így bokszoljanak. Ilyen módon edzenek, gyakoroljanak, és végezzenek önmegtagadást. A győzelemre, az aranyra is ekként tekintsenek.

 

hirdetés

Másként nézni a játékokra azt jelenti, hogy két hét szórakozás helyett próbálod meglelni azokat a lehetőségeket, amikor meghallhatod az Isten hangját ebben.

Mindig, amikor bekapcsolod a televíziót, hallgasd, figyeld, ahogyan az Isten a játékokon keresztül mutatni akar neked. Fegyelmezettséget, fájdalmat fogsz látni, amellyel a versenyzők az arany éremért és az ideig tartó emberi elismerésért küzdenek. Arra sarkallak, hogy miközben nézed, helyezd át mindazt, amit látsz az olimpián egy magasabb valóságba. Vajon mit fog így tükrözni ez azoknak Rióban, akik valóban ezzel a szemmel tekintenek erre?

 

A korlátozott lehetőségeinket tekintve, van néhány dolog, ami képes összehozni az emberiséget, s aminek érezhetjük az egész világra kiterjedő, kiemelkedően pozitív hatását – így az olimpiai játékokét is. De bármennyire nagyszerű az olimpia, a keresztények tudják, hogy van, ami ennél sokkal nagyobb – Valaki, aki végtelenül nagyobb ennél. A játékok ragyogása rámutat valami sokkal nagyobbra. A transzcendencia megtapasztalása segít minket abban, hogy felismerjük a személyes Nagyságot és Hatalmasságot, ami nem csak néhány évente, néhány hét erejéig tart, hanem maradandó, örökké tartó örömünk – együtt, minden emberrel, minden törzsből és nyelvből és nemzetből.

Bármilyen nagynak tűnik az olimpia, bármilyen nagy jelentőségűnek az aranyérem, törekedjünk arra, hogy a lelki szemeinket az égre emeljük.

(fordította Tóth Evelin, forrás: desiringgod.com)

 

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás