2016. 08. 02.

Ferenc pápa: Vannak erőszakos katolikusok is

Minden vallásnak vannak fundamentalista követői, és az iszlám sem azonosítható az erőszakkal – szögezte le az ifjúsági világtalálkozóról való hazaútján, a repülőn tartott sajtótájékoztatón Ferenc pápa, hozzátéve: vannak erőszakos katolikusok is. Mint mondta: az is terrorizmus szerinte, ha a globális gazdaság középpontjában a pénz van a személyek helyett.

Vannak erőszakos katolikusok is – indokolta Ferenc pápa a vasárnap véget ért krakkói Ifjúsági Világtalálkozóról hazafelé tartva, a szokásos, repülőn tartott sajtótájékoztatóján, hogy miért nem szeret az iszlámról beszélni az erőszak vonatkozásában – írja a News.va hivatalos vatikáni hírportál.

Antoine Marie Izoarde újságíró azt kérdezte Jacques Hamel atya meggyilkolása kapcsán: miért mindig csak az erőszakról beszél a Szentatya, és miért nem említi sohasem az iszlámot? A pápa azt válaszolta: minden nap, amikor kinyitja az újságot, erőszakkal találkozik. Olyan erőszakkal, olyan gyilkosságokkal, amelyeket megkeresztelt katolikusok követnek el. A pápa rámutatott: „nem, nem minden muzulmán erőszakos és nem minden katolikus erőszakos”. 

Ferenc pápa megjegyezte: minden vallás követői közt van egy kis csoport, ami fundamentalista. Ezért az egyházfő nem hiszi, hogy „helyes volna az iszlámot azonosítani az erőszakkal”. A pápa hozzátette: még az Iszlám Állam létének fényében sem gondolja, hogy ez jó ötlet lenne.

A pápa szerint sokfelé van terrorizmus, és a legtöbbször mindig ott, ahol nincs lehetőség mást választani. Mint mondta: az „első terrorizmus” az az, hogyha a globális gazdaság középpontjában nem a személy, hanem a pénz van.

(Forrás: News.va)

Egyéb
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Kálomista 2016. 08. 02. 14:53

    Pretestáns létemre is visszatetszőnek tartom a pápa nyilatkozatait. Alsóbb szintű nyugat-európai egyházi vezetőktől, katolikusoktól és protestánsoktól is meg kellett szoknunk, hogy saját felekezetük és végeredményben közös hitünk ellen hergelik a saját híveiket. Én, mint aki II. János Pál pápasága alatt nőttem fel, a pápától nem ezt szoktam meg.

  • Válasz Kálomista 2016. 08. 02. 14:54

    PrOtestáns – elgépeltem…