2016. 07. 29.

Ferenc pápa Maximilan Kolbe halálcellájában imádkozott

Ferenc pápa Maximilan Kolbe halálcellájában imádkozott pénteken az Auschwitz I. volt náci német haláltábor 11. számú barakkjában, abból az alkalomból, hogy idén emlékeznek meg a lengyel ferences szerzetes vértanúságának 75. évfordulójáról.

A szentatya csendben imádkozott, egyedül ülve egy faszéken a szentté avatott szerzetes kivilágítás nélküli halálcellájában.

Maximilan Kolbe éppen 75 éve, 1941. július 29-én önként jelentkezett, hogy egy családos fogolytársa helyett vállalja az éhhalált, amelyre a táborparancsnok ítélt tíz rabot egy fogolytársuk szökése miatt.

hirdetés

A halálra ítéltek csoportját bezárták a sötétzárkába, és az amúgy is legyengült emberek sorra vesztették életüket, mígnem már csak a rendszeres böjtölésben megedződött Kolbe maradt életben.

Ekkor a láger őrei méreginjekcióval végeztek vele, testét krematóriumban égették el. Maximilian Kolbét a katolikus egyház 1971-ben boldoggá, majd 1982-ben szentté avatta. Mindkét eseményen részt vett az a Franciszek Gajowniczek, aki a páternek köszönhetően élte túl a haláltábort.

A katolikus egyházfő péntek reggel az auschwitzi múzeumban kezdte el lengyelországi zarándoklatának harmadik napját, a látogatás beszédek nélkül, csendes elmélkedésként zajlik.

(MTI/Index)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás