2016. 07. 22.

Ferenc pápa hét tanácsa a házastársi viták megoldásához

Ferenc pápa az „Amoris laetitia” kezdetű apostoli buzdításában számos hasznos gyakorlati tanácsot ad a hétköznapi élet boldogabbá tételéhez a házaspároknak. A Szentatya szerint például nagyon jó stratégia, ha a párok kifejezetten foglalkoznak a nehéz, problémás helyzetekkel: amikor a házastársak vitatkoznak, akkor a legtöbb nézeteltérés valójában nem a fontos dolgokat illetően van, gyakran csupán az a viták forrása, amit mondott vagy ahogy mondott valamit az egyik fél. Éppen ezért Ferenc pápa a következő irányelveket adja a házaspárok számára, amelyeket érdemes figyelembe venniük:

  • 1. Amennyiben harag kezd kialakulni a felek között, érzékenyen, odafigyelve kell cselekedniük, nehogy megszakadjon köztük a párbeszéd dinamikája.
  • 2. A házastársak alakítsák ki magukban azt a képességet, hogy úgy tudjanak kimondani valamit, hogy azzal ne bántsák a másikat.
  • 3. A párok a szavaikat úgy válasszák meg – különösen a nehéz kérdésekben –, hogy azok ne legyenek sértők a másik számára.
  • 4. A partnerek próbáljanak meg úgy érvelni, hogy közben ne zúdítsák saját dühüket a másikra, s ne bántsák meg társukat.
  • 5. A házastársak kerüljék a leereszkedő hangnemet, amelynek célja csupán a másik megbántása, kigúnyolása, megsértése.
  • 6. A párok fejlesszék magukban azt a szemléletet, hogy valóban fontosnak tartsák a másik személyét, próbáljanak bepillantani társuk szívébe, tanulják meg érzékelni legmélyebb aggodalmait, gondjait, melyeket aztán a további párbeszédek kiindulópontjává tehetnek.
  • 7. De mindenekelőtt a házaspárok tanuljanak meg kisebb hangsúlyt fektetni a másik hibáira – hiszen a másik személye több annál, mint az engem idegesítő dolgok összessége. Az a tény, hogy a társunk szeretete nem tökéletes, nem jelenti azt, hogy hamis vagy valótlan is lenne.

Az Amoris laetitia egy másik fontos javaslata, hogy a párok szánjanak időt egymásra: időre van szüksége ahhoz, hogy mindent megbeszéljenek, hogy nyugodtan átöleljék egymást, hogy megosszák egymás között terveiket, hogy meghallgassák egymást, hogy egymás szemébe nézzenek, hogy megbecsüljék egymást és hogy megerősítsék a kapcsolatukat.

A gyakorlati tanácsok között Ferenc pápa azt is elmondja, hogy mindig jó dolog, ha a házaspárok reggel megcsókolják egymást, este áldást adnak egymásnak, előre jelzik hazaérkezésük időpontját, együtt kirándulnak és megosztják a házimunkát. Szerinte egy-egy összejövetel vagy a családi ünnepek, illetve a kivételes események megünneplése is jelentősen segíthet a napi rutin megtörésében.

hirdetés

(Forrás: Győri Egyházmegye)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás