2016. 07. 14.

20 dolog, amit bárcsak tudtam volna, mielőtt lelkipásztor lettem

Ne szépítsük, és legyünk reálisak egy pillanatra. Lelkipásztornak lenni hihetetlenül nehéz – ezzel a mondattal kezdődik  a Churchleaders.com oldal írása, amelyet a pardi.ro oldal fordított le.  Itt van tehát pár dolog amit bárcsak valaki leült volna és elmondott volna nekem mikor 20 éves voltam.

1.  A legnehezebb dolog lesz amit valaha teszel.
Nem, tényleg, ez nagyon nagyon nagyon nehéz! Képzeld el a legnehezebb dolgot amit valaha tettél és szorozd meg százzal. Az talán megközelíti hogy mennyire nehéz a lelkészség. Ha azért akarsz lelkipásztor lenni, mert vagánynak hangzik, vagy könnyűnek, akkor menj csinálj valami mást.

2.  Becsületesség és Krisztus iránti szeretet nem lesz elég.. képes kell legyél arra, hogy vezesd az embereket.
A karaktered és szereteted Krisztus iránt elengedhetetlen a szolgálatban való belépéshez. Ezek alapvetőek és mindennél fontosabbak. Azonban, bármennyire is krisztusi vagy, ha nem tudod vezetni az embereket, akkor kínlódni fogsz

3.  Az emberek kerülni fognak, és furcsán viselkedni egyszerűen azért, mert lelkipásztor vagy.
Az emberek egyféleképpen fognak viselkedni mikor ott vagy, és másféleképpen mikor nem vagy ott. Mások azért fognak kerülni, mert Istent képviseled, és bűnösöknek érzik magukat. Ezért van az, hogy sok lelkész retteg az elkerülhetetlen kérdéstől, mikor megismernek valakit: „Szóval, mi a munkád?”

hirdetés

4. Az emberek el fogják várni tőled, hogy elérhető legyél 24/7.
Éjszaka fognak hívni és üzenetet írni. Néhány valóban sürgős lesz, a többi pedig várhat. Határokat kell, hogy szabjál a programodban, mivel egy lelkipásztor munkájának sose nincs vége.

 5. A munkamániád meg lesz jutalmazva, de tönkreteszi a családodat.
Azok a lelkészek akik túl sokat dolgoznak fizetésemelést kapnak és dicséreteket… ameddig a családjuk szét nem esik. Aztán sajnáljuk őket. A családoddal lenni, vagy szolgálatot tenni – gyakran fog kelleni válassz.

6. Mikor az emberek nem járnak többet templomba, fájni fog.
Nem számít mennyire jó vagy, egyesek el fognak menni. Elkerülhetetlen. Lehet semmi közöd hozzá, de mégis mindig személyesen érint.

7.  Meg kell álld, hogy ne hasonlítsd össze a te közösségedet egy másikkal.
Mindig veszítesz a hasonlítgatós játékban. Ha egy kisebb közösséghez hasonlítod magad, akkor büszke leszel. Ha egy nagyobbhoz, akkor pedig irigy. Mindkettő bűn.

8. A közösségedből jövő támadások rosszabbak mint a kintről jövők.
Persze várható lesz az ellenség támadása a gyülekezeten kívülről. Viszont az ellenség belső támadásai, mint Júdás árulása, azok fájnak a legjobban.

9.  Nem leszel tanítvány ameddig nem keresed a lelki vezetődet.
Azok az emberek akikről szeretnéd, hogy lelki vezetőid legyenek, foglaltak. Senki sem látta még a „szuper fiatal potenciálomat” aztán hagyjon csapot-papot, hogy engem tanítson. Minden eddigi mentoromat én kellett keressem, kövessem, üldözzem.

10.  Harcolnod kell majd a pesszimizmus, keserűség és a depresszió ellen is.
Lesznek periódusok amikor kételkedni fogsz Isten gondoskodásában, neheztelni fogsz tagokra, vagy akár depressziós is leszel. Életem egyik legsötétebb éve egy rossz szolgálati tapasztalat eredménye volt.

11.  Mások szemében a sikered abban lesz mérve, hogy mennyi embert tudsz vonzani.
Bárcsak ez ne lenne igaz, de sajnos az. Ha a a közösséged nő, dicsérni fognak. Ha csökken a szám, akkor téged fognak hibáztatni. Tetszik vagy sem, így gondolkoznak az emberek.

12.  Sosem leszel elég jó.
Nem számít mit teszel, egyes embereknek nem fogsz tetszeni. Sosem leszel elég jó, hogy mindenkinek megfelelj. Sokszor nem fogod érezni magad megfelelőnek vagy eléggé felkészültnek. Ez inkább vezessen oda, hogy jobban függj Jézustól. Nem vagy a megmentő akire mindenkinek szüksége van. Ő az.

13.  A családod érintett lesz, jó vagy rossz értelemben.
Tetszik van sem, az elhivatottságod mélyen hatással lesz a családodra is. Egyes családok együtt közelednek az Úrhoz a szolgálat idején, mások távolabb kerülnek. A szolgálat jobbá teszi a családi életet, vagy keserűbbé. Harcolj az utóbbi ellen.

14.  Egyetemi végzettség nélkül kevesebbnek fognak tartani.
Bárcsak megszereztem volna a diplomámat a szolgálatom korábbi éveiben. Nem csak a felfogásom miatt, hanem amiatt is, mert számomra az oktatás felbecsülhetetlen volt. Vitázhatsz azon, hogy szükséged van rá, vagy sem, de el leszel ítélve ha nem. Ha nincs megfelelő oktatásod, az akár vissza is tarthat téged.

15.  A pénz egy probléma lesz.
Lesznek anyagi nehézségeid – főleg az első években. A legtöbb lelkipásztort nem fizetik meg eléggé. Erre kész kell legyél. Bele tudsz nyugodni abba, hogy nem tudsz új ruhát, szép házat vásárolni?

16.  Valószínű, hogy sokszor fogsz költözni.
Egy lelkipásztor évei egy bizonyos közösségnél függnek a szerepétől. Mindenesetre, a legtöbb lelkipásztor, magamat is beleértve, már több városba éltünk és több közösségben szolgáltunk. Az a lelkész aki egy imaháznál van egész életében az ritka és tiszteletreméltó.

17.  Mikor el kell hagyj egy közösséget, el kell hagyj sok barátot is.
Nem számít, hogy te döntesz úgy, hogy menni kell, vagy más hozta meg helyetted a döntést, többet fogsz veszíteni, mint egy egyszerű munkahelyet. Egy közösséget, egy családot veszítesz. Mindig van egy fájdalmas veszteségérzet amikor elhagysz egyközösséget.

18. A szellemi háború valóság, és az ellenség úgy fog támadni téged és a családodat, ahogy sosem gondoltad volna.
Minden lelkipásztor tudna mondani hihetetlen sztorikat, amik a legrosszabbkor történtek. Ha a Sátán nem tud elkapni téged, akkor indul a családod után. A családomat mindig támadás éri mielőtt Isten valami csodálatosat tesz. Imádkozz gyakran, és kérj meg másokat is, hogy imádkozzanak érted.

19. El leszel bátortalanodva, és sokszor gondolsz majd arra, hogy kilépj.
A legtöbb lelkész ezeket a napokat Hétfőnek hívja. Még ha minden rendben is megy vasárnap, az ellenség azt az egy negatív hozzászólást fogja felhasználni, hogy mindent elrontson.

20.  Mindez megéri!
Semmi sem jobb, mint annak az életnek a jutalma, amit hitben járva, Krisztusnak alárendelve élsz. Nem lesz könnyű, de megéri. Elfogadni Isten hívását a szolgálatban életem egyik legjobb döntése volt. Első sorból nézheted, ahogy az életek megváltoznak, házasságok meggyógyulnak, és tékozló fiúk hazatérnek. A nyom amit hagysz túl fog élni téged. Generációk fognak változni, mert te hittél és nem adtad fel.

(A felsorolt pontok értelemszerűen nem katolikus paptól, hanem egy lelkésztől származnak, semmit nem vonva le ennek értékéből.)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás