2016. 07. 12.

Három hét után ért célba a Mária-maraton

Megérkeztek vasárnap délután Csíksomlyóra az ausztriai Mariazellből három hete elindult zarándokok. Erdélyben Tasnád, Zilah, Mákófalva, Kolozs, Mezőmadaras, Nyárádszereda és Farkaslaka állomásokon pihentek meg – adta hírül a gorogkatolikus.hu.

Huszonhárom nap után futottak be a csíksomlyói kegytemplom előtti téren felállított kapun a Mária Maraton résztvevői. A megmérettetésen tizenkét túrakerékpáros tekert végig közel 1400 kilométert, közülük három nő és két ultramaratonos, több mint 1300 kilométert futott le országutakon, továbbá volt velük két terepkerékpáros is, akik hegyen-völgyön, a kijelölt Mária-úton tették meg a távot.

hirdetés

„A Mária út most már keresztbe-kasba megmutatja: merre van a haza” – fogalmazott Kocsis Fülöp köszöntőjében. Az az erő, ami bennünk van, az az Istennek az ereje. Az egész életünk arról szól, hogy fölfedezzük ezt az erőt. Ez a néhány lelkes és küzdő ember, akik végig jöttek Mariazelltől, Máriapócson át Csíksomlyóig, ők ebből valamit megértettek, és tovább is adják. Nem prédikációval, nem nagy szavakkal, hanem az életükkel. Az egész Magyar Haza erőt merít ebből az erőből, és adja az Isten, hogy ezt tovább tudják majd adni.” – zárta gondolatait a metropolita.

A csapat lelki vezetője, Szabó István görögkatolikus lelkész szerint már az első két nap alatt jól összekovácsolódtak a zarándokok, a különböző felekezetű és mentalitású személyek.

A sport és a zarándoklat révén felhívják a figyelmet arra, hogy érdemes mozogni, erőfeszítéseket tenni és elgondolkodni az életünkről, miközben az örök cél felé haladunk. A megpróbáltatások lelkiséget adnak, s a nehézségeket feldolgozva a szenvedés által az életre tudnak figyelni, segíteni tudnak egymáson, és elfogadják a segítséget. A lelkész fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem csak a búcsúkor kellene jönniük az embereknek Csíksomlyóra, hanem évközben is látogatniuk kellene ezt a kegyhelyet. „Így a megpróbáltatások után természetesen teljesen más, mint amikor felül az ember egy buszra. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan” — tette hozzá a lelkész.

(forrás: szekelyhon.ro, Hajdúdorogi Egyházmegye)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás