2016. 06. 09.

Hallottad már, hogy a Vatikánban…

Alábbi cikkünkben 10 érdekességet osztunk meg veletek a Vatikánról. Talán már valamiről hallottatok, de legalább egy újdonság biztos akad köztük! Lássuk, mik vannak (vagy nincsenek?) a világ legkisebb országában?

1. Több bor fogy, mint bárhol a világon

Persze csak fejenként számítva, de akkor is. Évente 54,26 litert fogyaszt egy átlagos vatikáni (a TOP5-be még Andorra, Horvátország, Szlovénia és Franciaország fér be), ami persze azt is mutatja, milyen csalóka dolog a statisztika. A magas borfogyasztás természetesen az áldozásnak köszönhető.

hirdetés

2. Itt van a világ legrövidebb vasútvonala

A vatikánvárosi vasútvonal összesen 300 méter, ehhez azonban saját állomás is jár, ez a Città del Vaticano. Természetesen elsősorban áruszállításra használják, úgyhogy felszállni nem fogunk rá.

3. Turistaparadicsom

IMG_6711Azt persze tudtuk, hogy a turisták kiemelt célpontja, az talán mégis érdekes, hogy egy főre vetítve ez a legnépszerűbb ország. Mondjuk mivel összesen 800 lakosa van, és emellett csak a Vatikáni Múzeum évente öt és félmillió látogatót fogad, ez nem is olyan meglepő.

4. Saját eurója van

Az már inkább, hogy saját eurója van, méghozzá az Olaszországgal 2000-ben aláírt megállapodásnak köszönhetően. A saját eurót 2002 óta adják ki, és persze az egész eurózónában elfogadják.

5. A pápa személyes hadserege

IMG_6194A svájci gárdát alighanem mindenki ismeri, összesen 135 tagja van, és ők felelnek a pápa személyes biztonságáért. Ez már több mint 500 éve így van, ami érdekes, azok a kiválasztás feltételei. Minimum érettségivel rendelkező, katolikus, egyedülálló, svájci állampolgárságú, 19 és 30 év közötti férfiak jelentkezhetnek. Aki nincs legalább 174 centi, az ne is álmodjon arról, hogy bejuthat, miként az sem, aki nem kapta meg a svájci hadsereg alapkiképzését.

6. Saját teleszkópja van Arizonában

Az amerikai államban fekvő Mount Graham hegyen található teleszkópot a vatikáni obszervatórium és az Arizona Egyetem közösen működteti. Az 1,8 méter hosszú teleszkóp remek optikájáról híres.

7. Szuper a postaszolgáltatás

IMG_6164A vatikáni postát a világ legjobbjai között tartják számon, több levelet küldenek erről az irányítószámról, mint bármelyik másikról a világon. Olyannyira igaz ez, hogy sok római állítólag inkább innen küldi a leveleit, mintsem a jóval kevésbé megbízható olasz postát választaná. A szolgáltatás egyébként 1929 óta létezik és saját bélyeget is kiad természetesen.

8. Nem pecsételnek az útlevélbe

Hiába önálló ország, lehetetlenség lepecsételtetni az útlevelünket (pedig sok turista vágya), még külön pénzért sem. Szemben más miniállammal, például Andorrával.

9. Vannak állampolgárai, de egyik sem ott született

A vatikáni állampolgárság nem születési jogon jár, azok kaphatják meg, akiket a munkájuk oda köt. Például a Vatikánvárosban (vagy Rómában) élő bíborosok, vagy a Szentszék diplomatái is állampolgárok. Mivel nincs saját kórháza, ezért senki sem születik a Vatikánban.

10. Az egyetlen ország az Unesco listáján

Noha Olaszország tele van világörökségi helyszínekkel, az egyetlen ország, amely szerepel a listán, az Vatikán.

Forrás: kivultagasabb.blog.hu // Képek: ellinor

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás