2016. 06. 08.

Mozgó templomként fog működni egy villamos Prágában

A mozgó templomban kereszt és orgona is lesz, és az érdeklődőkkel a cseh katolikus egyház vezető képviselői fognak beszélgetni a vallásról és a kereszténységről.

Mozgó templomként fog működni pénteken, június 10-én, a Templomok Éjszakáján egy prágai villamos. A prágai egyházkerület a 22-es számú villamos útvonalát választotta ki erre a célra. A mozgó templomnak berendezett szerelvény este 18:00 és 22:00 óra között fog közlekedni a cseh főváros nyugati és keleti része, a Malovanka és a Cehovo námestí megállók közötti útvonalon. A speciális villamos a járat száma helyet a NK (Noc Kostelu – Templomok Éjszakája) kezdőbetűivel lesz megjelölve és bárki felszállhat rá – közölte Michal Nemecek páter, az egyházi szervezők képviselője.

A mozgó templomban kereszt és orgona is lesz, és az érdeklődőkkel a cseh katolikus egyház vezető képviselői fognak beszélgetni a vallásról és a kereszténységről. A prágai püspökség előzetes közlése szerint Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje személyesen is részt kíván venni az akcióban, ahol érdeklődés esetén közös imára is lehetőség nyílik.

Csehországban idén nyolcadik alkalommal szervezik meg a Templomok Éjszakáját, amelybe az előzetes adatok szerint mintegy 1600–1700 templom kíván bekapcsolódni. Prágában 315 templom jelezte, hogy programot készít erre az estére. A legnagyobb érdeklődés általában a zenei programokat kíséri. „Az idei programban a hagyományos egyházi zene mellett teret kap a dzsessz és más zenei irányzatok is” – mondta Michal Nemecek újságíróknak.

hirdetés

Tavaly 1483 templom kapcsolódott be az akcióba, s a templomokat majdnem félmillió személy kereste fel.

„Nagy örömömre szolgál, hogy ezekkel a rendezvényeinkkel azokat is sikerül megszólítanunk, akik máskülönben nem tartoznak a templomok rendszeres látogatói közé” – nyilatkozta a prágai érsek.

A 10,5 milliós Csehországban a legutóbbi népszámláláskor (2011) a lakosság mintegy kétharmada hivatalosan is ateistának vallotta magát.

(Forrás: ma.hu)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás