2016. 06. 03.

Ijesztően nagyot csúsztatott az Index

„Tömegverekedésbe torkollt a matyóföldi lelkigyakorlat” címmel közölt egy cikket az Index, azt a látszatot keltve, mintha a mezőkövesdi botránynak bármi köze lett volna a településen lévő lelkigyakorlathoz. Pedig gyakorlatilag semmi….

„Vasárnap rendezik a Jézus Szíve búcsút Mezőkövesden, a vallási eseményhez pedig mindig kapcsolódik vásári mulatság is, amelyet hagyományosan a Vásártéren rendeznek. Idén viszont ezzel problémák adódtak, hiszen a vidámparkos vállalkozók összeverekedtek, szerdán délután és este is állt a bál. A helyszínen csak családi ügyről beszéltek, minthogy a mutatványosok rokonai egymásnak, s már a korábbi években is előfordult, hogy nem tudtak megegyezni egymással” – számol be az eseményről a szon.hu internetes portál.

Magyarul annyi történt, hogy egy vásári mulatságon összekapott két család – akik nem a lelkigyakorlaton vettek részt értelemszerűen, csupán haszonélvezői voltak a búcsúból érkező sokaságnak. Ehhez képest a legolvasottabb internetes híroldal egy teljesen indokolatlan szenzációhajhász címet adott írásának, amely alaposan félrevezeti a felületesen tájékozódó olvasókat. A cikkben ezt követően hiába írják le tényszerűen a történteket, számtalan olvasó csupán a címet olvassa el, így akár azt is hihetik, hogy a Jézus szíve búcsún résztvevő hívők verekedtek össze.

Sajnálatos, hogy az említett honlap nem a búcsúról számol be részletesen és nem annak programjával foglalkozik, hiszen ezáltal a társadalom szempontjából mindenképp hasznosabb és korrektebb tájékoztatást kaphatnának az Index olvasói. Milyen jó lett volna egy részletes beszámoló a búcsú történetéről, vagy megemlíteni, hogy mekkora tömeg vesz részt ezeken az eseményeken. Vagy netán megállapítani, hogy a fiatalok igenis szomjazzák a hitet, vagy kiemelni, hogy milyen szép öltözetben jelennek meg az idősek, akiknek az imái miatt nem dőlt össze még teljesen ez a kontinens. Annyira jó lenne, ha csak egyszer korrektek lennének…

Egyáltalán nem meglepő módon egyetlen bekezdést nem vettek át a megyei honlaptól, vajon kitalálják melyiket?

A Szív Búcsú egyébként vasárnap 10 órakor kezdődik, a misét dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálja, majd körmenet következik. Az eseményhez nyolc napos lelkigyakorlat is kapcsolódik, május 28. óta minden este misét tartanak, s felavatják a Jézus Szíve templom egy-egy szentet ábrázoló új, színes üvegablakait.

Csupán a búcsú lényegét nem sikerült megragadni, a lelkigyakorlatozókhoz nem köthető balhét persze sikerült a címlapon közölni.

UPDATE: A színes üvegablakok is szóba kerülnek a cikkben, így csak a vasárnapi búcsú konkrét információi maradtak titokban….

1317138705-HY_aSC

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás