2016. 05. 31.

Hajóra fel! Remek módon segített a menekülteken a Szent Egyed közösség

Május 28-án, szombaton a Szent Egyed közösség budapesti csoportja hajókirándulást szervezett a bicskei menekülttáborban élők számára, május 29-én, vasárnap pedig úrnapi szentmisében ünnepelte Krisztus testét és vérét szegény barátaival a ferencvárosi Kaniziusz Szent Péter-templomban.

A Szent Egyed közösség menekült barátaival tett kirándulást a Dunán a Legenda sétahajón, amelynek tulajdonosa tizenöt fő részére biztosított tiszteletjegyet. A vendégek között volt négygyerekes iraki kurd család, szíriai kurdok az Iszlám Állam által sokáig ostromolt és rommá lőtt Kobane környékéről, két nepáli fiatal és a Gázai övezetből származó fiatal palesztin építőmérnök. A nepáliak kivételével – akiknek menedékkérelmében még nincs jogerős döntés – valamennyien a magyar hatóságok által elismert menekültek, akik az első lépéseket teszik egy új életben Magyarországon és Európában.

hirdetés

A kirándulók arab és angol nyelveken hallgatott idegenvezetéssel ismerkedtek a Duna folyóval, Budapestnek a hajóról is jól látható nevezetességeivel: az Országház, a Vár, a Citadella, a Szabadságszobor és a hidak látványával és történetével. A hajóutat hosszú margitszigeti pihenő tette még kellemesebbé: a békés környezet évszázados fáival, romjaival és Szent Margit vallásokon és civilizációkon átívelő, egyetemes mondanivalójú emlékezetével. Az életét imádságban odaadó, hercegnőből szerzetessé lett Margit történetét hallva, egykori sírhelyét látva a könyvelő foglalkozású Khalid és a szabó Gabriel is meghatódott.

A végén ezt mondták: ez a néhány óra egy kis időre elfeledtette velük az otthon átélt borzalmakat és a most is meglévő számtalan problémájukat. Hálásak voltak nemcsak a kirándulásért, hanem mindazért a segítségért, jóindulatért, amit Magyarországon kaptak.

(forrás: magyarkurir.hu)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás