2016. 05. 10.

„Az egyház kinyújtott keze akarunk lenni” – Missziós napokat tartottak Budapesten

Május 5. és 8. között rendezték meg a Budapest-józsefvárosi Szent József-plébániatemplomban a „Májusi Missziók Budapesten” elnevezésű programsorozatot, amelyen több, mint húsz közösség volt jelen. Az evangelizációt előmozdító esemény Erdő Péter bíboros áldásával valósult meg.

Május 5-én, csütörtökön és május 6-án, pénteken huszonnégy órás dicsőítést tartottak a Szent Mihály-téri Szent József-templomban, ezenkívül pénteken utcai evangelizációra mentek a missziós napok résztvevői a Blaha Lujza térre, majd gyógyító szolgálat várta a lelki enyhülést remélőket. Május 7-én, szombaton került sor a TŰZ ifjúsági evangelizációs programra az Új Jeruzsálem Katolikus Közösség szervezésében. A találkozó az este 18 órakor kezdődött szentmisével zárult, amelynek főcelebránsa Székely János Esztergom-budapesti segédpüspök volt.

„Nagy örömmel fogadtam Kunszabó Zoltán felvetését, hogy a mi templomunk legyen a missziós napok helyszíne, bázisa” – mondta el Michels Antal plébános, a program házigazdája. „Néha tüzet kell rakni, mert melegedni akarnak az emberek. Az az emberközpontúság, személyesség, amely ebből a kezdeményezésből árad, láthatóan sokak szívét megmelengette az elmúlt napokban.”

hirdetés

„A legdöntőbb fordulat az életünkben az, amikor a sötétségeinket Isten fényében látjuk meg” – mondta el prédikációjában Székely János Esztergom-budapesti segédpüspök. „Isten nélkül »félholtnak« érezhetjük magunkat, és János evangéliumának szavai jutnak eszünkbe: »Aki nem szeret, a halálban marad.« Isten kopogtat, de az ajtót csak mi nyithatjuk ki. Isten arra kér, hogy válasszuk az életet; a házaspárokat arra, hogy legyenek nyitottak a gyermekáldásra. Egy tó, ha nem képes túlcsordulni, patakoknak átadni a vizét, előbb-utóbb mocsárrá változik. Ugyanígy: ha a hitünkből nem következik a szegények, a rászorulók felé fordulás, terméketlen és hiteltelen lesz. Ezért igyekezzünk az öröm tanúi, a világosság átadói lenni.” – hangsúlyozta.

„Az idők jelei az evangélium bátrabb hirdetésére hívnak bennünket” – mondta el a püspök a mise után. „A terv ennek érdekében az, hogy Budapesten és más városainkban közösségek és mozgalmak – egyházunk napjainkban talán legélőbb részei – összefogásával újra meg újra feltámadjon a missziós lendület. Bíboros atya nagyon örült a kezdeményezésnek, és a 2020-as magyarországi eucharisztikus kongresszusra való felkészülés fontos elemének tekinti.” – fogalmazott Székely János püspök.

„Az elmúlt három nap újdonsága az, hogy a városmisszióhoz hasonlóan sok-sok közösség egymást támogatva, kiegészítve, nagy erőket mozgósítva veti be magát” – fogalmazott Kunszabó Zoltán diakónus, a háromnapos program főszervezője, az Új Jeruzsálem Katolikus Közösség vezetője, aki azt is hangsúlyozta, hogy több mint húsz közösségről van szó, „és nemcsak a karizmatikus megújuláséiról: a Cursillo, a Legio Christi, a Regnum Christi, a szociális testvérek és a verbiták is beszálltak, és még tágítani akarjuk a kört. A tervünk az, hogy a plébánosok nyitottságára építve területi missziós napok sorát rendezzük meg, kezdetben elsősorban a fővárosban, de aztán vidéki városokban, sőt a határainkon túl is.”

A missziós rendezvénnyel kapcsolatban Kunszabó Zoltán így fogalmazott: „Pénteken megrázó tapasztalatok értek bennünket a Blaha Lujza téren. A város nyomorúságával találkoztunk; sok-sok beteg, hajléktalan vagy lecsúszóban lévő emberrel, köztük családokkal is. Több mint száz élelmiszercsomaggal mentünk ki, de a lelki ínséget, éhséget legalább olyan erősnek éreztük, mint a testit. Az egyház kinyújtott keze akartunk lenni ott; a kapcsolat ígérete, annak reménye ezeknek az embereknek a számára, hogy nincsenek végleg magukra hagyva.”

(Fotó: Fábián Attila
Forrás: Kiss Péter/Magyar Kurír)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás