2016. 05. 03.

Újjáépítik a szíriai templomokat

Az orosz katolikus és az orosz ortodox egyház közös projektet indított a Szíriában a háború során elpusztult templomok és monostorok újjáépítésére.

Igor Kovalevszkij, az orosz katolikus püspöki konferencia főtitkára úgy nyilatkozott, a projekt az első kézzelfogható eredménye Ferenc pápa és Kirill orosz ortodox pátriárka februári kubai találkozójának. Hangsúlyozta, a kezdeményezés nem jelenti az Aszad-kormányzat támogatását. „Jóllehet kapcsolatba léptünk az Aszad-kormányzattal, ez nem politikai ügy” – mondta a Catholic News Service hírügynökségnek.

Az orosz katolikus egyház és az orosz ortodox egyház moszkvai patriarkátusának képviselői április közepén jelentették be a projekt tervét; egyelőre nem közöltek részleteket az anyagi támogatás mértékéről, illetve a program elindításának konkrét dátumáról.

„Reméljük, minden orosz felekezet segíteni fogja ezt a munkát, és minden keresztény részt vesz az adománygyűjtésben” – mondta Igor Kovalevszkij, majd kifejtette, milyen nagy jelentősége volt annak, hogy a pápa és a pátriárka találkozását az egész világ nyomon követhette, és ez ráirányította a figyelmet a szíriai keresztény közösségek szenvedésére. „Vallási közösségként nekünk a humanitárius segítségnyújtással kell foglalkoznunk, és el kell kerülni, hogy belevonódjunk a politikába” – fogalmazott az orosz püspöki konferencia főtitkára.

hirdetés

Április elején orosz ökumenikus küldöttség utazott Libanonba és Szíriába. Pjotr Humenjuk, a Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) segélyszervezet oroszországi vezetője elmondta, az út során találkoztak a helyi keresztény vezetőkkel, és ellátogattak a libanoni Bekaa-völgyben található menekülttáborba is, mielőtt továbbutaztak volna Damaszkuszba.

A projektet kiterjesztenék a lerombolt plébániaépületek újjáépítésére is, valamint a Homsz városában mérhetetlen szenvedést átélő gyermekek megsegítésére.

Ferenc pápa február 12-én találkozott Kirill pátriárkával a havannai repülőtéren; közösen kiadott, harminc pontból álló nyilatkozatukban sürgették, hogy érjen véget a közel-keleti keresztények üldöztetése.

Több mint negyedmillió szíriai vesztette életét a több éve zajló harcokban, és a lakosság mintegy felének kellett elhagynia otthonát. Jelenleg ötmillió szíriai él hazáján kívül az ENSZ adatai szerint.

Ferenc pápa április 24-én, a fiatalok jubileumi szentmiséjén külön imádkozott a katolikus és ortodox papokért, akiket Szíriában raboltak el, abban az országban, ahol a keresztények terrorszervezetek, főleg az Iszlám Állam és az an-Núszra Front célpontjai.

 

(Forrás: Magyar Kurír, kép: mno.hu)

Borítókép: A handout picture released by the Syrian opposition's Shaam News Network shows a damaged church in the central city of Homs on September 4, 2012, following months of battles between rebel and government forces. AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás