2016. 04. 28.

Kutatás bizonyítja: a vallásos emberek boldogabbak

A Pew Kutatóintézet (Pew Research Center) azt vizsgálta a közelmúltban, hogyan hat a vallás az amerikai lakosság mindennapi életére.

Kutatásukból – melynek eredményeit áprilisban tették közzé – többek között az derült ki, hogy a mélyen vallásos emberek jóval szorosabb kapcsolatot ápolnak a tágabb rokonsággal, gyakrabban önkénteskednek, aktívabban részt vesznek a közösségi életben, és általában elégedettebbek az életükkel.

Mélyen vallásosnak azokat tekintették a vizsgálat során, akik úgy nyilatkoztak, hogy mindennap imádkoznak, és hetente részt vesznek istentiszteleten, misén, más szertartásokon. A mélyen vallásos amerikaiak mintegy fele havonta legalább egyszer-kétszer találkozik a tágabb rokonsággal. Összehasonlításképp: a kevésbé vagy egyáltalán nem vallásos amerikaiak közül tízből hárman tartanak fönn ilyen szoros kapcsolatot a rokonaikkal.

hirdetés

A mélyen vallásos felnőttek mintegy kétharmada (65%) nyilatkozott úgy, hogy egy héten belül előfordult, hogy pénzt, időt fordított rászorulókra, vagy más javakat adományozott nekik – ez az arány a kevésbé vallásos népességnél 41 százalék.

A felmérés arra is kitért, mely elképzelések vagy viselkedések lényegesek, illetve kevésbé lényegesek abból a szempontból, hogy a megkérdezetteknek személyesen mit jelent a vallás.

A keresztény felnőttek körében az Istenben való hit vezeti a listát: 86 százalékuk válaszolta, hogy az Istenben való hit alapvető fontosságú keresztény identitásuk szempontjából. A megkérdezett felnőtt keresztények 71 százaléka szerint ha valaki keresztény, alapvető, hogy hálás legyen azért, amije van; 69 százalék szerint alapvető, hogy megbocsásson azoknak, akik vétkeztek ellene; 67 százalék szerint pedig alapvető fontosságú, hogy mindig tisztességes legyen.

Jóval kevesebben tekintették elengedhetetlennek kereszténységükhöz az istentiszteleteken, illetve miséken való részvételt (35%), a visszafogott öltözködést (26%), a környezetvédelmet (22%), illetve a vasárnapi (szombati) pihenőnapot (18 %).

Forrás: Aleteia.org via Magyar Kurír

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás