2016. 04. 25.

10 ötlet a távkapcsolat fejlesztésére, erősítésére

Távkapcsolatok nem csak egy múló nyári románc után születhetnek. A fő indok, amiért két szerelmesnek egymástól távol kell megpróbálni a szerelem lángjának táplálását: a munka és a tanulmányok.

Hogy veled hogy van, azt nem tudom, de én már többször találkoztam olyan sráccal, aki azért szomorkodott, mert nem mentek jól a dolgok a barátnőjével. Ahogy beszélgettünk, kiderült a szomorkodás oka: a lány néhány hónapig nem volt a városban. Ez nem csak a fiatalok problémája, sokszor a jegyesek is távol vannak egymástól munka miatt, és próbálják a hajót a hullámok fölött tartani, aminek néha igencsak nagy ára is van.

Talán találkoztál már olyannal, aki ebben a helyzetben volt, és szeretted volna őt biztatni, vagy te magad vagy távkapcsolatban. Most adnánk neked néhány tanácsot, amivel a szeretet nem csak hogy megmarad, hanem erősödik, növekszik is bennetek a remény által, hogy nem sokára megint együtt lehettek. Az ötletek nem csak a szerzőtől származnak, hanem olyan pároktól is, akik a kapcsolatukat vágyakozással, erőfeszítésekkel, és hittel fejlesztették.

hirdetés

1. Legyetek képben egymás elfoglaltságaival, programjaival! Mutassatok érdeklődést!

Ez nem csak azt jelenti, hogy ismered a másik időbeosztását és a napi rutinját, hanem tudod, hogy pontosan miket csinál, és továbbra is érdekel, hogy hogy s mint mennek a dolgai. Kérdezd csak meg: „És hogy sikerült a dolgozat? Gondoltam rád, amikor írtad!” Ez nem csak a törődést mutatja, hanem azt is, hogy a távolság ellenére is jelen vagy az eseményeknél.

2. Tervezzétek el, hogy ugyanazt csináljátok, ugyanabban az időpontban, csak máshol!

Lehet, hogy nevetségesen hangzik, de azért valamilyen közös terveitek csak lehetnek. Filmezni, könyvet olvasni, ugyanakkor misére menni  – az eredmény hasonló lesz, mintha ténylegesen együtt lettetek volna. Az élményeket így is megoszthatjátok.

2

3. Legyél megbízható, és te is bízz a másikban!

A legnehezebb teher, amit cipelnünk kell, a kapcsolatot fenyegető kétség, félelem, és a féltékenység. Ha te megbízható vagy, akkor félig már nyert ügyed van. A nehezebb az, hogy meg kell bíznod a másikban, aki épp a messzeségben éli az életét, és jól érzi magát a barátaival, nélküled! Mutasd meg, hogy te hűségesen elköteleződtél a kapcsolatotokban, és biztasd, hogy találjon örömet az életében!

3

4. Tartsd fenn a vágyat, hogy szolgáld és meglepd a másikat!

Nem csak egy csokor házhoz szállított virág vagy csoki lehet romantikus meglepetés. Kezdd a kis dolgokkal! Egy képeslap, egy váratlan telefonhívás, fotó, stb. Ha folyamatosan igyekszel udvarolni, jobban tudsz fókuszálni a kapcsolatra, és a másik is szeretve érzi magát. Ne hagyd, hogy a távolság megölje a kreativitást és a romantikát!

4

5. Éreztesd a másikkal, hogy különleges számodra!

Ha tudja, hogy őt választod, akkor nyomban eltűnik a bizonytalanság és a kétség. Egy lány mesélte, hogy mennyire értékesnek érezte magát, mert a barátja az egész környezetének bemutatta: szülőknek, barátoknak, testvéreknek, sőt, még a kutyának is! Mesélt róla a barátainak. A lány sose vonta kétségbe, hogy őt választotta a sok közül. Fontos ez a megnyugtatás, amikor a távolság kétségeket, féltékenységet, bizonytalanságot szül.

5

6. Mindig imádkozz a másikért!

„A legjobbat akarom neked, és tudom, hogy ezt Isten meg is tudja adni.” Ezt mondjuk azoknak, akiket szeretünk, és azt mondjuk, hogy imádkozunk értük. Folyamatosan imádkozz szereteted jeleként (böjt, szentmise, Rózsafüzér felajánlása szeretteinkért). Ha a szereteted az Ő Szeretetéhez hasonlít, a kapcsolatotok a lehető legjobb irányba fog tartani: Isten felé.

6

7. Mindig emlékezz, hogy a hit megrövidíti a távolságot!

Egy ismerősöm külföldön volt több hónapig egy egyetemi csereprogramon, és nem tudott a barátjával beszélni annak szülinapján, mert épp egy távoli helyen volt kiküldetésben térerő nélkül. Azt mondta: „Tudom, hogy a barátom boldog. Megkapta a köszöntésemet az imában.” Felismerni, hogy Isten mennyire lecsökkenti a távolságot, egy felbecsülhetetlen értékű vigasz, amit senki más nem tud megadni.

7

8. Kerüljétek a veszekedéseket!

Úgysincs soha elég idő, minek kell azt is veszekedésre pazarolni? Még ha jó okod is van rá, akkor is próbálj meg nem rosszkedvűnek lenni, vagy rosszul érteni a dolgokat. A türelmet, a hálát, és a megértést gyakorold. Sokkal fájdalmasabb a távolból vitázni, amikor nem tudod a végén megölelni és megcsókolni a másikat, hogy mindent rendbe hozz.

8

9. Használd ki a technika lehetőségeit, de őrizd meg a meghittséget!

Ne legyetek rabszolgák, akik állandóan online vannak, minden percben becsekkolnak a másiknál. Ne jelents be Facebookon mindent, ami a kapcsolatodban történik. Hidd el, nem akarjuk látni a plüssmackót a szívecskével meg a romantikus idézettel, ami nem nekünk szól. Arra használd a technológiát, hogy kölcsönösen szeretettel tápláljátok egymást, de őrizd meg a meghittséget, tarts mértéket, és ne tedd publikussá az egész kapcsolatod. Igen, sok lehetőség van, hogy online kapcsolatban legyél, és megmutasd a szereteted a közösségi háló segítségével, de sose feledkezz el az intimitásról.

9

10. És végül mindenekelőtt: igyekezz átalakítani a távkapcsolatot egy lelki kapcsolattá!

Azt hiszem, ez a legjobb tanács, amit kaptam: egy távkapcsolat hiányt és magányt jelent, de egy lelki kapcsolat vigaszt, reményt ad, és a szívünk közeledik egymáshoz! Két lelki életet élő személy, még akkor is, ha egymástól távol vannak, sokkal mélyebbé, lelkibbé fogják tenni kapcsolatukat. Ahelyett, hogy hiányolnák egymást, úgy élik meg ezt a kapcsolati szintet, mint egy lehetőség a növekedésre, és mindig érezni fogják, hogy a másik velük van.

10

És végül emlékezzünk arra, hogy a szeretet nem csak öröm és boldogság, az csak fele. Emlékezz, hogy jellemzi Pál a szeretetet. Nem könnyű, de ha Isten szívéből jön, akkor gyönyörű.

“A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel.” (1Kor 4-7)

forrás: Catholic Link

Ezt a cikket Téglásy Nóra önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Életmód Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás