2016. 04. 10.

Szemüveget fel!

Ahogy beléptem a templom ajtaján rögtön észleltem, hogy itt bizony csak szerencsével foglalhatok majd helyet.  Térdhajtást követően, az egyetlen üresen álló helyre leültem, amely történetesen a leghátsó pad legszélén volt.  Csupán pár percet késtem a hétköznap esti Szentségimádásról, de már addigra így is rengetegen jöttek el az Isten házába.  Akadt , aki kérni jött, más megköszönni, többen talán tanácsot kérni, vagy csak beszélgetni: én őszintén bevallva biztosra mentem és mindegyiket megtettem.

A leghátsó sorból ülve bizony igen messze voltam az asztalra kihelyezett Oltáriszentségtől. Igazat megvallva, inkább csak foltokat láttam, ezért már vettem is elő a szemüvegem. Döbbenetes kontraszt volt: egyik pillanatról a másikra csodálatos élességgel láttam mindent, az embereket, a padokat, a templom belsejét, de ami ennél sokkal fontosabb: az asztalt és a rajta ostya formájában ott lévő Istent.

A mi hitünk is egy szemüveg! Igen, a világ legdrágább és legszebb szemüvege: nem csak fizikai értelemben hordhat az ember „pápaszemet”, hanem lelki szempontból is. Nem kötelező, Isten nem fogja ránk erőltetni, ez a mi döntésünk. Hiszen le lehet élni úgyis egy életet, hogy lelki értelemben homályosan lát az ember, hogy csak foltokban látja az előtte lévő akadályokat és problémákat, majd pedig hunyorogva próbál rájuk válaszolni. De mennyivel könnyebb, ha az ember hittel – azaz lelki szemüveggel – közelít ezekhez a kérdésekhez: mankót talál és élesen lát.

Ha az ember rosszul lát, bizonytalanná válik, kevésbé igazodik el a körülötte lévő világban, és éppen ezért olyan döntéseket hozhat meg, amelyet később megbánhat. Azonban ha jól lát, akkor egyrészt megannyi csodát felismer maga körül, olyan sok szép dologban gyönyörködhet, amiből hiba lenne kimaradni.  Annyira kár lenne nem kihasználni.

A szemüveg azonban nem játék, orvos vizsgálja meg a rászorulót, és ő állapítja meg a diagnózist is. Így van ez a lelki „okuláréval” is, ahhoz hogy tökéletes legyen, előtte érdemes felkeresni egy olyan szakembert, aki pontosan megállapítja, milyen lencsével látunk a legjobban.

Persze vannak olyanok, akik dacból nem akarnak hordani efféle szemüveget: azt mondják, köszönik, az ő életük így is kerek és tökéletes. Ők általában azért odaszúrnak a szemüvegeseknek, s habár soha nem próbálták még fel, alapból negatívan állnak hozzájuk. De nekik üzenve is van egy egészen remek hírem: ez a szemüveg ingyen van, nem kerül semmibe.

Tessék csak felpróbálni!

 

Martí Zoltán

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Martí Zoltán
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás