2024. 10. 08.

Lehet etikus a fogamzásgátlás?

Miért több a szexualitás, mint szimplán a szüzesség elvesztése? Mi az a green sex? Elválasztható-e egymástól szexualitás és termékenység? Mely fogamzásgátló módszerek egyeznek és melyek nem a keresztény erkölcsi tanítással? Ezekről is beszélt Földi-Kovács Andrea a Carpe Deum legfrissebb adásában. Szemlénk.

Sokan olyan vallási keretben ismerkedtek meg a nemisiég kérdésével, ahol csak arról volt szó, hogy mit tilos és mi van megengedve. Mások a mai nemi felvilágosítás szemüvegén keresztül ismerkedtek meg vele, amely az ember nemiségét a biológiára és az érzékiségre fokozza le.

De mi is valójában a szex? A szexualitás egy emberbe ültetett természetes ösztön, amelyet mélyen, belül mindenki szeretne megtapasztalni. Van bennünk egy erős vágy arra, hogy összetartozásunk jeleként testileg is teljesen odaadjuk magunkat egy másik embernek.

Egy ajándék, amellyel bekapcsolódhatunk Isten teremtő tervébe is.

A green sex az egyik legújabb, de növekvő népszerűségnek örvendő trend. Röviden olyan környezetbarát szexuális életet jelent, amely a hormonális fogamzásgátlók és gumi óvszerek helyett előnyben részesíti az elkötelezett, monogám kapcsolatokat, valamint a természetes családtervezési módszereket (pl. FAM vagy NFP). Ezáltal csökkenti a szintetikus hormonok és műanyagok környezetre gyakorolt káros hatásait, például a vízszennyezést, és hozzájárul a stabil családi kapcsolatok kialakításához, amelyek társadalmi és ökológiai szempontból is pozitív hatással lehetnek.

hirdetés

De ha a szintetikus hormonok negatívan hatnak a környezetre, a minket körülvevő élővilágra, vajon miért nem merül fel a kérdés, hogy hogyan hatnak ránk?

Annak, hogy nők tömegei a termékenységüket hormon tablettákkal önkényesen ki- és bekapcsolják máig beláthatatlan következményei vannak. A fogamzásgátlás megjelenésével tervezhetővé vált a termékenység. A nők, ha akarják, azt is ellenőrzésük alatt tarthatják, hogy hányszor és mikor foganjanak gyermeket. Leszámítva a véletleneket, mert a természet nem szereti, ha manipulálják.

Ha elválasztjuk a szexet a kisbabáktól, akkor egyben a házasságtól is elválasztjuk – mind az elvek, mind a gyakorlat szintjén, érvel Christopher West, A test teológiája című könyv szerzője. Azzal, hogy erőszakosan beleavatkozunk a természet rendjébe tulajdonképpen saját magunk alól húzzuk ki a talajt.

A szeretkezés (akkor is, ha a pár védekezik) egy új élet kezdetét jelentheti, amely az öröklétre szól. „Amióta elszakították a szerelmi aktust az élet továbbadásától, azóta a nemiség kalandos és bátor tett helyett szomorú és gyáva gesztussá silányult” – írja Constanza Miriano olasz újságírónő.

Hiába éljük az alkalmi kapcsolatok és a felelősség nélküli szexualitás világát, úgy néz ki, az emberi szív mégsem erre vágyik.

Annak lehetünk tanúi, hogy drasztikusan csökken a házasságkötések száma, ezzel együtt azonban egy 2019-es amerikai tanulmány kimutatta, hogy a házasságban élők 80 százaléka közelebb érzi magát a társához, mint bárki máshoz. Míg ugyanebben a kérdésben a nem házasságban, hanem élettársi kapcsolatban élők körében mindössze 55 százalék mondta ezt. Ez arra enged következtetni, hogy hiába próbáljuk meggyőzni magunkat a házasság szükségtelenségéről – az életre szóló elköteleződésre lettünk megalkotva.

Isten a szexualitást a házasságba rendelte, és szereteten alapuló életre szóló elköteleződéshez kötötte. Azért, mert tudta, hogy az intimitásban sérülékenyek vagyunk, hogy

a teljes testi önátadás tökéletessége nem az önmagunk számára szerzett élvezet minél teljesebb kiéléséről, hanem önmagunk szeretetből fakadó odaajándékozásáról szól.

Hogy nő és férfi méltósága így maradhat sérthetetlen a szexualitásban is.

Viselkedjünk tehát felelősen saját termékenységünket illetően és fogadjuk el, hogy minden megfogant gyermek életére Isten mondja ki az igent! Ebbe nincs és nem is lesz beleszólásunk, akkor sem, ha elhitetjük magunkkal az ellenkezőjét.

A teljes videót itt láthatod: 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Szemle
hirdetés