2024. 10. 04.

Tanítvány vagy?

Sok ember vallja magát kereszténynek, miközben egyáltalán nem azt a példát állítják a világ elé az életükkel, amit Krisztus tanított a követőinek. Vajon mit tehetünk azért, hogy hiteles keresztények legyünk?

A napokban szembejött velem az interneten egy keresztény testvérem bejegyzése, amelyben arról elmélkedett, hogy mennyi ember vallja magát kereszténynek, miközben egyáltalán nem azt a példát állítják a világ elé az életükkel, amit Krisztus tanított az ő követőinek. Ezzel a jelenséggel sajnos én is nap mint mit nap találkozom: sok magát kereszténynek valló ember gyűlölködőik, kicsinyeskedik és becsmérel másokat akár napi szinten, miközben ezek a tettek teljesen szembe mennek az Evangélium tanításával. Persze senki sem lehet tökéletes, de úgy gondolom, hogy aki valódi, őszinte szeretet-kapcsolatot ápol Istennel és az ő Igéjével nagyon ritkán követ el olyan tetteket, melyek békétlenséget hoznak az életébe.

De mégis hogyan tartható fenn minőségi kapcsolat Istennel, Jézus Krisztussal és az ő tanításával? A saját életemben úgy tapasztaltam, hogy a napi imák és a Biblia olvasása mellett elengedhetetlen, hogy a cselekedeteink is tükrözték azt, amiben hiszünk. Ma az embereket sokféle hatás éri mindenhonnan. Sokszor azt sem tudjuk, hová kapjuk a fejünket,

hirdetés

mindenkinek meg akarunk felelni, holott csak egy Valakire kellene időt szánnunk igazán.

No és persze ott van a kényelem és az anyagiasság is, melyek egyre jobban teret nyernek még a keresztények életeben is, pedig a Szentírásban egyértelműen meg van fogalmazva, mit kellene tennünk: „És ne szabjátok magatokat a világhoz, hanem változzatok el az elmétek megújulása által, hogy megítélhessétek, mi Isten jó, kedves és tökéletes akarata!” (Róm 12.2) Ha mindezt tudjuk és hisszük, akkor nincs más dolgunk, mint igazi Krisztus-követővé, tanítvánnyá válni, ami azt jelenti, hogy végre kilépünk a „magunk módján keresztény vagyok” önmeghatározások árnyékából és elkötelezzük magunkat Jézus tanítása mellett. Mivel emberek vagyunk, nyilván fogunk hibázni, de

ha szembenézünk a gyengeségeinkkel és ezeket megvalljuk az Atyának, biztosak lehetünk benne, hogy az Ő segítségével és odafordulásával minden nehézséget képesek leszünk leküzdeni.

Jézus Krisztus ugyanis így imádkozik értünk főpapi imájában: „Nem e világból valók, mint ahogy én sem a világból való vagyok.” (Jn 17.16)

Fömötör Flóra

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
#csakegygondolat
hirdetés